16 Януари 2022неделя12:20 ч.

ново:

Отнет е достъпът до класифицирана информация на Цацаров *** Министър Гьоков: Над 75 000 души ще запазят работата си по мярката 60/40 през януари и февруари *** Управляващите поискаха оставката на Иван Гешев с декларация в парламента *** Австралийското правителство отправи искане за арест на Джокович Отнет е достъпът до класифицирана информация на Цацаров *** Министър Гьоков: Над 75 000 души ще запазят работата си по мярката 60/40 през януари и февруари *** Управляващите поискаха оставката на Иван Гешев с декларация в парламента *** Австралийското правителство отправи искане за арест на Джокович

ЦИК прекрати поръчката за допълнителните машини

/ брой: 186

автор:Дума

visibility 1

Централната избирателна комисия (ЦИК) е прекратила обществената поръчка за доставка на допълнителните 1600 устройства за парламентарния и президентския вот на 14 ноември. Причината е, че и двете подадени оферти надхвърлят лимита от 9,5 млн. лева. Комисията е решила да обяви нова поръчка, но още не е ясно дали тя ще бъде с по-висока прогнозна стойност или ще е за по-малко машини. Това ще бъде обсъдено с финансовото министерство.

Допълнителните машини са необходими, тъй като изборната администрация очаква, че двата едновременно провеждащи се вота ще удължат времето за гласуване. Затова повече секции трябва да се оборудват с по две устройства. И за тази поръчка ЦИК се възползва от законовата възможност да покани конкретни участници по т.нар. пряко договаряне без предварително обявление - процедура, която се използва при екстрени обстоятелства. В случая това са изключително кратките срокове за организирането на изборите. Комисията отправи покани до производителя на наличните машини "Смартматик Интернешънъл Холдинг" и до дружествата, които доставиха нейните устройства за последните два вота - държавното "Информационно обслужване" и частното "Сиела Норма". 

В поръчката, разписана на 17 септември, освен 1600-те машини влиза инсталирането на софтуер, смарткарти, флашпамети, софтуерни лицензи, транспорт и застраховка. "Информационно обслужване" обаче иска 9 998 450 лв. без ДДС, а "Сиела Норма" - 9 950 000 лв. без ДДС. При преговорите с ЦИК и двете дружества са отказали да намалят сумите. 

Говорителят на ЦИК Цветозар Томов увери, че комисията ще направи всичко възможно да осигури допълнителни устройства, но може да проведе изборите и с наличните машини.

 

 

Чужда сметка

автор:Аида Паникян

visibility 471

/ брой: 9

Проф. Греди Асса: Изкуството дава доброта и смисъл

автор:Дума

visibility 548

/ брой: 9

Шипченските камбани

автор:Димитър Копривленски

visibility 556

/ брой: 9

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ