22 Юни 2021вторник07:00 ч.

Цяла година по линията на тролей 1 в София ще бъде представяно културното наследство на България и 21 различни страни от 5 континента. Поводът е 80 години от първия тролейбус в София. Столичани ще се возят в "Икарус"-галерия

ЦГМ закъса и за плащане на кредити за 96 млн. лева

/ брой: 77

автор:Деси Велева

visibility 423

Центърът за градска мобилност на Столичната община не само трупа задължения през изминалите месеци към градския транспорт, приходите му от продажба на превозни документи и платено паркиране драстично падат, а не може и да плати вноските си по два банкови кредита за общо 96 млн. лева. Затова закъсалото общинско дружество иска да му бъдат разсрочени поне две вноски. Кредитите са към Българската банка за развитие, като първият - от 81 млн. лева, е взет през 2015 г. заради нуждата от разплащане на задължения към транспортните фирми. Той трябва да бъде погасен през 2025 г. Вторият заем от 15 млн. лева бе взет по същите причини в средата на миналата година с гратисен период от 9 месеца. Реално ЦГМ изобщо не е започнал да го изплаща, а първата вноска по договора е трябвало да бъде в края на май. От ръководството на ЦГМ са категорични, че не могат да се справят с кредитите, и искат от Столичния общински съвет разрешение да се сключи анекс към договорите с банката и да бъдат освободени от вноски за март и април, като те бъдат разпределени към следващите. 

Справка за финансовото състояние на общинското дружество показва, че само за първите два месеца на годината приходите от продажба на билети и платени зони са близо 9 млн. лв. по-малко спрямо предходната година. В същото време дружеството не е платило за януари и февруари половината от разходите направени от трите транспортните дружества или 16 млн. лева от предвидените дължими 30,6 млн. лева. Още 1, 7 млн. лева не са изплатени за извършената от тях работа през ноември и декември 2020 г.

Трета банка спира срочните депозити

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 117

БНБ: Задава се ускоряване на инфлацията

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 117

Пет жалби блокират газовата връзка със Сърбия

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 117

Стигаме Европа по БВП след 2040 г.

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 117

Светът е между диалога и конфронтацията

visibility 122

/ брой: 117

Победа за партията на Пашинян

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 117

ЕС засилва санкциите срещу Минск и Москва

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 117

Мадрид предлага помилване на каталунските сепаратисти

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 117

Диагноза бедност

автор:Ева Костова

visibility 123

/ брой: 117

Устремно към избори от с. Устрем

автор:Таня Глухчева

visibility 128

/ брой: 117

Прозрението на обущаря

visibility 119

/ брой: 117

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ