22 Януари 2020сряда20:08 ч.

сн. Eмилия Костадинова

Цените у нас стигнаха европейските

Плащаме за млякото, сиренето и яйцата колкото средният европеец, показват данни на "Евростат"

/ брой: 118

автор:Дума

visibility 2867

Въпреки че хората в България са с най-ниските заплати в ЕС, цените на някои от основните хранителни стоки у нас вече се доближават до средното ниво за Европа. Това показват данни на "Евростат". Цените на млякото, сиренето и яйцата стигат 98% от средното за Евросъюза. Най-скъпи са млечните продукти в Кипър - със 136 на сто над средните. Най-ниски - в Полша.

При месото сме сред европейците, които пазаруват на по-ниски спрямо общия пазар цени - 64 на сто спрямо средните стойности за Европа. Според предишни проучвания на "Евростат" обаче българите са принудени да отделят най-голяма част от бюджета си именно за храна. По този показател сме първи в Европа.

Според анализа на "Евростат" заедно с доходите у нас растат и цените, за да достигнат до средните нива в ЕС. 

По отношение на хляба и зърнените храни. Имаме втората най-ниска цена в Европа - 62% от средното за съюза. По-малко от нас плащат само в Румъния - 54 на сто. Най-скъп хляб купуват датчаните - цената там е със 150% над средното ниво.

И при месото сме сред европейците, които пазаруват на по-ниски спрямо общия пазар цени. 64 на сто спрямо средните стойности за Европа.

Алкохолът и цигарите в българските магазини са най-евтини в целия Европейски съюз. Причината е в ниския акциз. За тютюневи изделия плащаме 49 на сто от средното на европейския пазар, за алкохол - 74%.

Най-скъпи са хранителните стоки във Великобритания - почти двойно спрямо осреднените стойности в Европа. Тук обаче трябва да припомним, че според предишни проучвания - също на "Евростат" - българите харчат най-голяма част от бюджета си именно за храна. И по този показател сме първи в Европа, което би трябвало да означава, че ниските цени спрямо средните за европейския пазар за мнозина у нас са всъщност високи. Защото освен на цените важна е и друга съпоставка - при доходите.

Хотелиери и ресторантьори искат 5% ДДС в туризма

автор:Дума

visibility 228

/ брой: 14

Откриха 50 тона полско птиче месо със салмонела

автор:Дума

visibility 286

/ брой: 14

БАБХ си купи пикапи за над 1,5 млн. лв.

автор:Дума

visibility 281

/ брой: 14

Починалите от коронавируса станаха 17

автор:Дума

visibility 51

Демокрацията в България е в застой

автор:Дума

visibility 127

Путин: Русия се нуждае от силна президентска власт

автор:Дума

visibility 140

Доблестта се наказва със смърт!

автор:Христо Георгиев

visibility 42

/ брой: 15

"Тъпан бие, хоро се вие"

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 15

Окончателното решение на руския въпрос

автор:Георги Георгиев

visibility 41

/ брой: 15

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ