29 Март 2020неделя02:01 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Цената на лекарствата расте

С около 6% повече ще плащаме за медикаменти

/ брой: 25

автор:Аида Паникян

visibility 579

Около 1 млрд. и 980 млн. лв. ще плаща българинът за лекарства през т.г., което е ръст от около 6% в сравнение с 2010 г. Въпреки това предвижда се да бъдат закупени около 250 млн. опаковки лекарства, което е с около 0.5% ръст. Това показват прогнозите на изследователската агенция IMS. Ръстът на фармацевтичния пазар се дължи преди всичко на покупката на лекарства от аптеките (и плащаните от НЗОК, и плащаните с лични средства на гражданите). Очакваният ръст на продажби в аптеките е 0.5% опаковки. За тях се очаква да платим около 1,7 млрд. лв. (7% повече от 2010 г.). Не се предвижда промяна в продажбите на лекарства за болниците - според прогнозите на IMS той е 0% и като брой опаковки, и като стойност.
Над 269 млн. опаковки лекарства са продадени през 2010 г., което е с около 2% по-малко от предходната 2009 г., показват още данните на IMS. Българинът общо (през НЗОК и от джоба си) е платил за тези лекарства над 2 млрд. и 19 млн. лв., което е с 9% повече от 2009 г. С 2% по-малко са и продадените медикаменти по лекарско предписание (над 165 млн.), но парите, платени за тях, са с около 10% повече от предходната година. С 3% по-малко лекарства без лекарско предписание е закупил нашенецът, но за тях е платил 4% повече от предишната година. Ръст има само при продажбата на хранителни добавки - продадени са с 4% повече опаковки от предходната година, като за тях са платени 4% повече пари.
Докато продажбите в аптеките бележат спад от около 1%, лекарствата, закупени от болниците, са със 7,9% по-малко от предходната година.
Сумарно аптечният и болничният пазар на лекарствените продукти бележат лек спад в опаковки (-2%) и ръст от 9% в стойност.
Продажбите на оригинални лекарствени продукти през реимбурсната листа на НЗОК и разширените права за предписването на определени терапии на личните лекари са допринесли за ръста на продажби в аптеките с 12.5%. Средната продажна цена на една опаковка на аптечен пазар достигна 7.99 лв. - с около 1 лев повече от предходната година.  
Около 20% от пазарния дял на лекарства се пада на оргиналните. Най-много опаковки лекарства са продадени от Актавис (близо 43,5 млн.).
Броят на аптеките в България намалява постепенно - работещите аптеки към края на 2010 са 3925. Средният годишен лекарствен оборот през "средната" аптека достигна 408 хил. лв. през 2010. Разбира се, има обекти с оборот няколко милиона и, разбира се, такива с годишен "бизнес" под 40 хил. лв. Като цяло, очакванията са за продължаващо намаляване на броя на аптеките и през 2011 вероятно още 100 обекта ще затворят по икономически причини.

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ