27 Февруари 2021събота18:34 ч.

Николай Павлов

Цената на газа у нас била 15-20% по-ниска от европейските борси

/ брой: 14

автор:Дума

visibility 493

"Цената на природния газ у нас е по-ниска с 15-20% от тази на европейските борси. В тези условия - на значителен ръст на цените на европейските газови пазари, по-ниската цена от "Булгаргаз" е пряка подкрепа за битовия потребител, за конкурентоспособността на българската индустрия". Това заяви пред БНР изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов. По думите му по-евтиният газ от Азербайджан е един от факторите за туширане на поскъпването на синьото гориво в чужбина. "Ниската цена идва от доставките от Азербайджан, които са факт от 31 декември 2020 г., както и от новия ценови механизъм по договора с "Газпром". Това спомага "Булгаргаз" да продава на по-ниски цени в сравнение с тези на европейските газови пазари", каза Павлов и припомни, че договорът с Азербайджан е за 25 г. по 1 милиард кубични метра на година.

Липсващата българо-гръцка газова връзка, изграждана вече години наред, по която трябваше договорените количества газ от Азербайджан да влизат у нас, породи множество въпроси и спекулации. "Единствената такава възможност за приемане на тези количества беше през газопреносната мрежа на гръцкия оператор", обясни Павлов. През точката, която се използва, руският газ през българската територия влиза в Гърция.

"На Кулата-Сидирокастро потокът на природен газ може да тече двупосочно: както в посока Гърция, така и в посока България", обясни Павлов. "Когато заявките за доставка в посока Гърция са например 100 единици, а в обратна посока са 20 единици, то тогава физическият поток е в посока Гърция. В България остават 20 единици от тези 100, а физически в Гърция влизат 80 единици газ", разясни той.

"Булгаргаз" е договорил с доставчика от Азербайджан временно газът да бъде получаван на гръцка територия, като срокът за временния маршрут на доставка е от 31 декември 2020 г. до 30 септември на настоящата. "За този период "Булгаргаз" ще получи газ в обем приблизителен на 225 милиона кубични метра, като само за първото тримесечие по-голямата част от тези количества ще бъдат доставени на българския пазар", увери Павлов. 

БСП посочи приоритетите си в сектор „Туризъм“

автор:Дума

visibility 282

НАП подхваща хората със системни доходи от продажби в нета

автор:Дума

visibility 417

/ брой: 40

Задава се масова подмяна на топломери и водомери

автор:Дума

visibility 541

/ брой: 40

ЕК предлага роумингът на едро в ЕС да поевтинее още

автор:Дума

visibility 260

/ брой: 40

Отлагат връщането на учениците в училищата в Турция

автор:Дума

visibility 67

Гърция с нови ограничения

автор:Дума

visibility 127

Чехия и Словакия удължиха извънредното положение

автор:Дума

visibility 138

"Упражнението" синдикален меморандум

автор:Ева Костова

visibility 406

/ брой: 40

Общото и личното благоденствие

visibility 358

/ брой: 40

България иска мир, не война в Черно море

visibility 505

/ брой: 40

Нека си спомним за една изключителна жена

visibility 393

/ брой: 40

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ