23 Февруари 2020неделя19:31 ч.

Петър Димитров:

Цената на АЕЦ "Белене" е 5,130 млрд. евро

На 27 януари трябва да решим дали да бъдем нация от "сервитьори и овчари"или да развиваме високи технологии, заяви Петър Димитров

/ брой: 15

автор:Юлия Кулинска

visibility 538

"Цената на АЕЦ "Белене" е 5,130 млрд. евро и спекулациите с нея са най-мащабната лъжа на ГЕРБ", заяви депутатът Петър Димитров, който прочете от парламентарната трибуна вчера декларация на ПГКБ. Договорената цена е 3,997 млрд. евро, като 3/4 от нея ще се правят в България и в Русия и се индексират с българската инфлация, която за този период е 34%, а 1/4 в Западна Европа и ще се индексира с инфлацията в еврозоната, която е 13%,  обясни за пореден път Димитров. Без ГЕРБ и Бойко можен, но без "Белене" и ядрена енергетика не можем, подчерта той. На свое заседание т.нар. комисия "Белене", която по-справедливо би било да се нарича "Анти-Белене", прие междинен доклад, който управляващите ще огласят в навечерието на предстоящия референдум на 27 януари, обяви депутатът. По думите на Димитров прецедент е временна комисия да пише междинен доклад върху 154 страници от представени за обсъждане 10 000 страници. Целта е да се използва за дискредитиране на проекта, на политическите и гражданските структури, които го подкрепят, категоричен е депутатът.
"Междинният доклад" на комисията "Белене" е ярко доказателство как парламентът и институциите на изпълнителната власт се използват от ГЕРБ за арогантен политически натиск и манипулации. В навечерието на референдума за пореден път ГЕРБ иска да внуши, че "Белене" е икономически неефективен, че реализацията му ще бръкне дълбоко в джоба на българина и ще го принуди десетки години да плаща милиарди, а хората да бъдат отвратени и да повярват, че Втора АЕЦ е далавера и гьол, отбеляза бившият икономически министър.  
Острата декларация на левицата за пореден път вбеси депутатите от мнозинството и ги накара да излязат на трибуната. Всеки глас "да" на референдума е глас "за" връщане на Тройната коалиция на власт, заяви депутатът от ГЕРБ Диан Червенкондев. Според него референдумът е ялов и мъртвороден.
 

Въпросите на левицата


1. Защо в продължение на три години (от юли 2009 г. до март 2012 г.) нито е подписан окончателен договор за строителството на АЕЦ "Белене", нито са предприети мерки за прекратяване на действащите договорни споразумения с Русия? През този период ръководството на НЕК подписва 9 нови допълнения към Договорното споразумение и изплаща около 500 млн. лв.

2. Защо от проекта е прогонен стратегическият инвеститор РВЕ? На 10 януари в Комисията "Белене" се игра фарсът "закрито заседание", на което се гледа "кореспонденцията" между РВЕ и НЕК. "Кореспонденция" е в кавички, тъй като липсват писмата, забележете, на НЕК до РВЕ.

3. Защо не беше допуснато изслушване на финансовия министър Симеон Дянков, за да обясни защо правителството на ГЕРБ спря държавните гаранции по проекта и лиши НЕК от достъп не само до изгодно кредитиране, а и изобщо от кредитиране?

4. Защо след излизането от проекта на РВЕ не е проведен нов конкурс за привличане на друг стратегически инвеститор?

5. Защо без дебат и без никакво обяснение беше отхвърлено предложението за руско финансиране на проекта (по схемата за финансиране на Южен поток)?

6. Защо след като беше нает официален консултант по проекта (банката НSВС), решението за спирането му беше взето дни преди изготвянето на окончателния доклад от банката, въпреки че и от междинния доклад става ясно, че при всички анализирани варианти АЕЦ "Белене" е печеливш проект?

7. Защо не беше обсъден и един от най-актуалните въпроси, свързани с битието на всички българи, а именно - как ще се покрият направените досега и предстоящи (във връзка с иска на Атомстройекспорт към НЕК в арбитража) разходи по проекта?

Само 30% от българите си мият зъбите

автор:Дума

visibility 40

Конгресът на БСП ще е на 9 и 10 май

автор:Дума

visibility 329

Путин обеща нови оръжейни комплекси за армията и флота

автор:Дума

visibility 47

Бърни Сандърс печели предварителния вот в Невада

автор:Дума

visibility 206

Стрелба по бар за наргилета в Щутгарт

автор:Дума

visibility 169

Протест в Лондон в защита на Джулиан Асанж

автор:Дума

visibility 233

Как стигнахме до Луковмарш

visibility 2

/ брой: 37

Фалшификация №1 за Втората световна война

автор:Христо Георгиев

visibility 3

/ брой: 37

Хаджииванчовците бранят Апостола

автор:Велислава Дърева

visibility 3

/ брой: 37

Гнила надежда

автор:Георги Георгиев

visibility 5

/ брой: 37

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ