30 Октомври 2020петък12:39 ч.

Мнение

Целта: възраждане на България

Има национални проблеми, чието решаване вече не търпи отлагане

/ брой: 186

visibility 544

Крум ЛАЗАРОВ

Страната ни е в политическа и национална криза - мнозинството от хората не одобряват правителството и повече от два месеца протестират срещу унищожаването на държавността. Правителството не реагира и продължава нагло да върти България на пръста си. Примери - колкото щеш. Имаме национални проблеми, чието решаване вече не търпи отлагане. 

Ето някои от тях. На първо място е необходимо създаване на Национална доктрина. Всяка уважаваща себе си нация изработва основни 

насоки за своето развитие

за десетки години напред. Нека погледнем Съединените американски щати. На 12 декември 1823 г. президентът Джеймс Монро обявява пред Конгреса на САЩ новата американска доктрина, в която са залегнали принципите на американската политика. Нейната основна задача е да бъдат отстоявани с всички средства интересите на САЩ в западното полукълбо. В началото на ХХ век - 1904 г., друг президент - Теодор Рузвелт, я доразвива, заявявайки, че в западното полукълбо на света придържането към доктрината "Монро" може да застави САЩ, в случай на вътрешни безредици в латиноамериканските страни, да осъществят функцията на "международни полицейски сили". В наше време Съединените щати се придържат стриктно към тази доктрина, като разпространяват действието си вече и в двете полукълба, залагайки на фразеология от рода на "в интерес на международната общност". Понятие разтегливо и удобно.

Съседна Гърция от възстановяването си като модерна държава винаги отстоява Хеленики идеята. И когато трябва да се защитават националните й интереси, всички партии се обединяват, независимо от политическата си окраска. Показателен е фактът с какво единство целият гръцки народ, управляващи и обикновени граждани, отстояват гръцката истина за името Македония пред нашите западни съседи и пред всички европейски институции. 

На второ място. В новия Министерски съвет е необходимо да се създаде 

Министерство на имиграцията

Назряващите събития на Балканите не ни оставят почти никакво време за маневриране. И най-важното - времето за решаване на демографския ни проблем все повече намалява. Би било добре да почерпим опит от страни, които в последните години, в една или друга степен, са намерили начин да решат демографските си проблеми. В Израел има Министерство на абсорбацията. В продължение на десетки години то упорито работеше и работи за практическото реализиране на стратегическите задачи, които политиците са му поставили: многократно увеличаване на населението, като се привличат евреи от всички страни, главно от бившия Съветски съюз. От няколкостотин хиляди през 1948 г. сега Държавата Израел наброява над три милиона население. И има политическа и военна мощ, с която се съобразяват всички страни в Близкия изток. В Турция има Министерство за външните турци, което работи активно със своите съграждани, намиращи се извън пределите на тази страна. Преди години гръцката държава изтегли всички етнически гърци от Крим и ги настани в Гърция. Бяха оземлени, дадоха им нисколихвени кредити и по този начин те бяха приобщени към Гърция.

Ние имаме известен горчив опит от миналото, когато чужденци от други националности не успяха да се адаптират в България. Трябва ли да повтаряме старите грешки? Опитът и на редица европейски държави в "интегрирането" на хора от други националности не е положителен. Обикновено се създават анклави и гета, където постепенно се налагат собствени правила и закони. Обособяват се общества, които не приемат правилата и законите на страната, в която са се заселили. Нещо повече, те започват силово да налагат на коренните жители своите правила, обичаи и главно религия.

Можем ли да създадем условия на наши сънародници да дойдат и да заемат свободните работни места? За привличане на етнически българи един от начините е тяхното оземляване. Нужно е да им се дадат нисколихвени заеми и те да започнат да работят. В това отношение нашето законодателство трябва да стане по-гъвкаво. Но главното е те бързо да се подпомогнат да започнат работа. Етническите българи зад граница обикновено са много трудолюбиви и скромни хора. Ето защо трябва да търсим начини за привличане на етнически българи, които живеят в други страни, за да се завърнат те в своята Родина. Разбира се, необходимо е да се изготви стратегия за работа с българските общности от различните страни.

С българите, които живеят в съпределните на страната ни територии, е нужно да развиваме активни културни, научни и духовни връзки. Непременно трябва да създаваме и икономически стимули за тези хора. Тук особена роля има нашият бизнес, който трябва да се насочи към тези региони, включително чрез инвестиции. 

Трето. За 

отношенията с братска Северна Македония

Информациите от последни дни от западната ни съседка показват, че те нищо старо не са забравили и нищо ново не са научили. Пак ще разпъват на кръст Гоце Делчев. Бил македонски герой! Ще намерят ли сили членовете на нашата комисия, която води преговорите, да посочат написаното собственоръчно от Гоце Делчев: "Затова трябва да се борим за автономията на Македония и Охридско, за да ги запазим в тяхната цялост като един етап за бъдещото им присъединяване към общото Българско Отечество". Ако "политкоректните" членове на нашата комисия се чувстват недобре подготвени да защитават интересите на България, нека да имат достойнството да отстъпят място на компетентни и знаещи добре историята ни учени от БАН, СУ "Св. Климент Охридски" и други научни институции.

Открит за дискусии с братска Сърбия е и Ньойският договор. Неговата давност изтече. Време е да обвържем преговорите на Сърбия за влизане в ЕС с този въпрос. На всички политици, милеещи за България, би трябвало да им е ясно за какво става дума. Очевидно е, че с козируването пред големите началници от Брюксел правителството на ГЕРБ не е в състояние да защитава стратегическите интереси на Отечеството ни. Присъдружните им патриоти отдавна са загубили своята патриотична физиономия. Увлечени в издаване на паспорти и строене на телени огради, те загърбиха идеите, поради които голяма част от българите гласуваха за тях. Пределно ясно е, че на следващите избори те ще отидат в небитието. По-голямата част от техните избиратели са с леви убеждения, които преди години гравитираха към БСП. Сега е моментът Българската социалистическа партия да поеме ангажименти, които да ни върнат тези избиратели.

Успехът на БСП в бъдещите избори зависи от това основните насоки за развитието на България да бъдат приети присърце не само от членовете и симпатизантите на социалистическата партия, а и от огромната част от хората в България.

И Великобритания обмисля пълна карантина

автор:Дума

visibility 42

Франция под карантина

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 207

Ислямист закла трима в църква в Ница

автор:Дума

visibility 259

/ брой: 207

Датата

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ