05 Август 2020сряда22:08 ч.

Цанко Живков стана почетен гражданин на Перник

/ брой: 246

автор:Константин Еленков

visibility 1782

Писателят Цанко Живков бе удостоен със званието "Почетен гражданин на Перник". Решението е взето с единодушие на заседание на общинския съвет в Перник, обяви на празника на града председателят на ОбС Милан Миланов. "От сърце благодаря за тази чест, с която съм удостоен днес", сподели Цанко Живков. Той изказа специални благодарности на общинската администрация, общинския съвет и жителите на село Кралев дол, съобщи www.pernik.bg. Цанко Живков е с 3 години по-голям от града с хилядолетна история, чиято 85-годишнина тази година отбелязват перничани.
Цанко Живков е роден в Перник през 1926 г. Завършва Минния техникум и работи в Мини Перник от 1946 до 1950 г., ръководи пернишкия литературен кръжок, дал дарования на родната литература като Константин Павлов, Димитър Инкьов, Иван Карик, Петко Колев, Георги Маринов, Димитър Живков, Димитър Миланов...
Петнадесетгодишен, Цанко Живков участва в списването на ученическото "Младежко слово" - първото му съчинение е посветено на 50-годишнината на Мини Перник.
В книгата "Граовци" Цанко Живков влиза в спор с Иречек за природната интелигентност на граовеца, за скритите пластове на богатата му душевност. Доказателствата за това той търси и изнамира цял живот. Те са и в съвремието, и в историята: Кракра и Паисий, Никола Димков, авторът на първопроекта на ООН, инж. Васил Радославов, инж. Иван Иванов, Стамен Григоров, патентовал бацилус булгарикус и пеницилина, Гюргя Пинджурова и бусинският майстор бай Петър Гигов. Това са още и Евгени Стефанов и Манол Гатов, Ласерман и Александър Рангелов. Цяла галерия от герои и образи, достойни за пантеона на миньорския град и Граово...
Сред по-значимите книги на Цанко Живков са "Мъже под земята", "Звезди", "Пътища", "Промяната", "Край Струма", "Изгубеният век",  "Сълзите на Свети Спиридон", "Пернишки тетрадки", "Писаници", драмата "Кракра", "Звезда на съгласието" - книга за Никола Димков, книгите за Паисий и за Св. Иван Рилски - сборник "Паисий от Кралев дол" и "Рилският чудотворец", моноспектакъл за живота и чудотворствата на Св. Йоан Рилски, небесният покровител на българския народ, на миньорите и град Перник.
 

Финансист: Трупането на нов дълг е неизбежно

автор:Дума

visibility 296

/ брой: 148

Властта се сети за агросектора

автор:Дума

visibility 213

/ брой: 148

Производството на ток намаля с над 8 на сто

автор:Дума

visibility 200

/ брой: 148

Туроператорите остават в протестна готовност

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 148

140 полицаи са ранени при безредиците в Портланд

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 149

Кайро спря преговорите за етиопската ВЕЦ

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 149

Албанска партия готова на коалиция със Заев

автор:Дума

visibility 7

/ брой: 149

Кратки новини

автор:Дума

visibility 7

/ брой: 149

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 36

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 31

/ брой: 149

Как да излекуваме политическата система

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 149

Датата

автор:Дума

visibility 29

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ