20 Февруари 2020четвъртък01:03 ч.

Памет

Троен юбилей отбелязват днес кирило-методиевистите

/ брой: 31

автор:Дума

visibility 1259

Кирило-Методиевският научен център на БАН ще отбележи днес тържествено Успението на св. Кирил (Константин-Кирил Философ), което тази година съвпада със 1150-годишнината от ръкополагането на св. Методий за архиепископ и с 40-годишнината от обявяването на Светите братя за съпокровители на Европа. Методий е ръкоположен за архиепископ на Панония и Велика Моравия от папа Йоан VIII в началото на 870 г. А в края на 1980 г. с апостолическо послание папа Йоан Павел II обявява Кирил и Методий за съпокровители на Европа. 

Изявата ще е от 11 ч. в музея "Земята и хората". Входът е свободен. Събитието е част от проекта "Изграждане и развитие на център за върхови постижения "НаследствоБГ", в програмата са включени и изпълнения на Хора за старинна музика при НГДЕК "Св. Константин-Кирил Философ". 

Участниците ще чуят две лекции - на проф. Красимир Станчев (Universitа Roma Tre) за личността на първоучителя Методий, и на доц. Камен Станчев - за проблеми, свързани с църковния диоцез на св. Методий. На тържеството проф. Димо Чешмеджиев ще представи новата монография на проф. Славия Бърлиева "Паметници на Кирило-Методиевската традиция". В нея  проф. Бърлиева представя своите проучвания върху писмени паметници на Кирило-Методиевската традиция като феномени на идентичността - конфесионална, политическа, етническа, културна. В книгата са поместени проучвания за новооткрити или непознати за кирилометодиевистиката писмени извори или техни преписи - като например непозната поема, записана във вътрешното поле на известната латинска Казаурийска хроника, изданието на втория препис на Списъка на Охридските архиепископи, старопечатните латински служби за св. Кирил и Методий, инвентарните описи и писма със сведения за техните мощи и др. 

БСП настоява за по-голям контрол върху бизнеса с отпадъци

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 35

Камионите и автобусите ще плащат за само 3 хил. км пътища

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 35

Увеличиха се държавите срещу пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 77

/ брой: 35

Прокуратурата поиска от КЕВР проверка на цялата ВиК мрежа

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 35

Ердоган се закани с операция в Идлиб

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 35

Силите на Хафтар обстреляха кораб с оръжие в Триполи

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 35

Eвросъюзът създава единен пазар на данни

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 35

Наричате ги бандити, а те са светци...

автор:Христо Георгиев

visibility 197

/ брой: 35

Езиковото измерение на упадъка

автор:Любомир Калев

visibility 116

/ брой: 35

Датата

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 35

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ