27 Септември 2022вторник02:04 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще има променлива, често значителна облачност. Ще има валежи от дъжд, по-значителни в планинските райони, на отделни места в Източна България ще има и гръмотевици. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Ще е хладно с максимални температури между 16° и 21°, в София - около 16°. Днес ще има променлива, често значителна облачност. Ще има валежи от дъжд, по-значителни в планинските райони, на отделни места в Източна България ще има и гръмотевици. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Ще е хладно с максимални температури между 16° и 21°, в София - около 16°.

Те ще бъдат само 10 от България

На какви критерии трябва да отговарят бъдещите евродепутати

/ брой: 292

автор:Дума

visibility 1405

В партията започва кампания за провеждане на изборите за Европейския парламент. Във връзка с това ние, група ветерани, членове на 33-а ОПО на БСП, р-н "Изгрев" в София, бихме искали да изкажем нашите съображения относно критериите, на които би трябвало да отговарят кандидатите за евродепутати. Съгласно установената традиция поне в нашия район, с оглед подпомагане провеждане на партийните събрания за издигане на кандидати на ОПО, се предоставят решения и насоки на ръководните органи на БСП. Намираме тази практика за правилна, защото същата целенасочва и подпомага организирането на подобна дейност.
Особено важен момент в такова решение на РС на БСП-Изгрев по случая е формулирането на водещи критерии, на които трябва да отговарят кандидатите. Основното изискване при съставяне на подобен списък би следвало да бъде отразяване на спецификата на органа, за който се избират кандидатите. Поради това такъв списък на критериите не може да бъде по същество еднакъв за общински съвет и за Европарламент. Трудно може да се възрази за някой от първите десет от 11-те посочени критерия, макар че този брой е твърде голям и в него се губи спецификата на органа, за който се издигат кандидатите. По наше мнение един от най-важните критерии, липсващ в посочения списък, е, че кандидатът за евродепутат трябва да притежава опит от работа в горните нива на законодателна (депутат в Народното събрание, съветник в голям общински съвет) и изпълнителна (министър, зам.-министър, директор на агенция) власт и в ръководства на крупни партийни организации. Въвеждането на този критерий предполага, че де факто ще се въведе критерий за възрастово ограничаване на кандидати - не по-млади от 35 години (по изключение от 30 години). Не смятаме, че с това се поставят пречки пред младите кадри, защото обучението на този твърде сложен "занаят" - евродепутат, не следва да започва с Европарламент.
Второто много важно условие, което е свързано със списъка на критериите, е спазване на приемствеността в групата от нашите депутати. Това условие особено трудно се спазва, когато само част от общата група български евродепутати ще бъдат от БСП. Приемствеността е необходима не само за да се следва осъществяване на стабилна и предвидима политика на партията. Същата не по-малко е важна и за отделния евродепутат. Общоизвестно е, че човек, заемащ за първи път определена отговорна длъжност, се нуждае от 1-2 години, за да навлезе в същността на съответната работа. Това означава, че един нов евродепутат ще започне напълно да разкрива своите възможности и способности едва през втората половина на първия мандат. Евродепутатът през втория си мандат вече не се нуждае от подобен "инкубационен" период, като и "производителността" му е значително по-голяма. Условието за приемственост е също така важно за самия евродепутат и поради това, че се създават много по-широки връзки в Европарламента, които са необходими за успешната му работа. Не следва също така да се забравя и важното им значение при евентуалното предлагане от страна на България на същия човек за избираема длъжност в еврокомисия.
Уточняването на евентуални кандидатури на наши евродепутати за втория (евентуално третия) мандат не е по сили на редовите членове на партията, дори по тази проста причина, че ние не разполагаме с нужната за тази цел информация. Поради това не виждаме никакво нарушаване на демокрацията, ако ИБ на НС на БСП въз основа на общата оценка на нашите сегашни евродепутати посочат имена на двама-трима от тях, които, по тяхно мнение, заслужават да бъдат предложени като кандидати за втория (по изключение за третия) мандат. Като се основаваме на информация, публикувана досега във в. "Дума", смятаме, че за такива би следвало да се предложат другарите Ивайло Калфин и Илияна Йотова като доказали в досегашния си мандат висока активност и компетентност. Настоящото писмо ние може би нямаше да пишем, но нашата ОПО няма право да предложи др.Калфин за кандидат-евродепутат. Причината за това е, че съгласно водещи критерии (буква к) на РС на БСП, р-н "Изгрев" същият не членува в нашата районна партийна организация и не живее на територията на района. Подобен критерий, по наше мнение, може да има някакво значение при общински избори и следва да се взема предвид, но не трябва да има решаващо значение при избори в Народното събрание и не само че няма никакво значение, но дори е и вреден при избора на 10 души от цялата страна за Европарламента.


Членове на БСП:
ст.н.с. К. Калайджиева - 1944 г.
инж. Г. Белички -  1950 г.
проф. инж. М. Попов - 1953 г.
доц. инж.  Сл. Димитрова - 1953 г.
проф. Ст. Стоилов - 1954 г.
икон. Ж. Стайков -  1956 г.

Паундът се срина до исторически минимум спрямо долара

автор:Дума

visibility 233

Явор Божанков: България без ГЕРБ е възможна с номер 28

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 186

Емил Хумчев: Страната има нужда от стабилно управление

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 186

Драгомир Стойнев: Предлагаме таван на цените на тока, газа и водата

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 186

ЕС с нови санкции срещу Русия

автор:Дума

visibility 729

/ брой: 185

Екзитпол: В Запорожието - 93% "за" Русия

автор:Дума

visibility 220

/ брой: 186

Гърция се отказва от руския газ

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 186

Израел не дава ПВО на Киев

автор:Дума

visibility 274

/ брой: 186

Разкриват 165 секции в Турция за изборите

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 186

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ