24 Ноември 2020вторник12:36 ч.

Няколко думи

Те

/ брой: 131

автор:Таня Джаджева

visibility 656

Те са враговете. Всички са врагове. Те, които го мразят. Те, които му пречат. Те го саботират. Те пишат подли сценарии. Те го псуват зад гърба му. Те, които доскоро са му плащали тихичко и кеш, плащат на другите. Те, които излизат на площада и открито го псуват. Те - на площада, до един са платени. Те го обиждат. Те го искат в затвора. Лумпени. Искат да палят. Чупят държавата. Уюта му чупят. Живота му чупят, а той без властта не може.

А това е той. Сам. Интериорът е между бункер и параклис. Говори на сбъркано осветление, в драматичен контражур. Трескава пиарка държи камерата и чак подсказва шепнешком "Орешарски", толкова я е люшнала превъзбудата. Театрално обръщение през фейсбук. Неописуем жанр.

Виновни са всички "те", а той е сам. Как обичаше да казва? "Като куче..."

Знаете какво прави куче, което е набутано в ъгъла и трябва да се отбранява от всички страни, нали? Оголва зъби, във всичко и всички вижда смъртен враг и от страх хапе до кръв. До кръв. Инстинктът му е такъв.

Той не разбира защо изведнъж улицата крещи "Оставка и затвор". Не разбира ли? На улицата са те - лекари, учители, юристи, ресторантьори, студенти, политици, инженери, учени, артисти, интелектуалци, земеделци, малки бизнесмени, писатели, пенсионери, таксиджии, чиновници, журналисти.

Кого от тях през тези десет години, откакто деребейства във властта, той не унижи, не натисна, не излъга? Кого не обиди? С кого не се изгаври? По чие достойнство не плю? Върху чия чест не се изхрачи?

Всевластието, неограниченото подчинение, безнаказаната наглост, превърната в норма, пошлата неграмотност по принцип водят до това - липса на връзка с реалността, невъзможност за рационална преценка какво причиняват действията ти и какво противодействие трябва да очакваш. Самозабрава. Някои твърдят, че едва ли не е израснало цяло поколение от 2009 г. досега, което познава само неговия начин на упражняване на власт, което няма биография и спомени за друг стил, морал, за други принципи и друг живот.

Оказа се, че въпреки всичко, което той и кликата му ни причиниха, не е така. Оказа се, че те - на улицата, отказаха да се подчинят на отчаянието и днес не се страхуват да кажат "Стига толкова". Че имат преценка за чест и безчестие, за свобода и диктатура. Че имат разбиране какво означава мафия и схващат значението на "Мутри - вън!"

Когато всички ТЕ са на улицата и знаят какво искат, на сметката на всеки, имащ себе си за политик, е дали ще бъде адекватен. От него зависи дали ще разбере същината на случващото се или ще потъне в своята си самозабрава. Дали ще погледне хората в лицата или ще гледа себе си в личното си огледало. За "Позитано" е думата...

А иначе, както и да мечтаем, тази агония ще е дълга. Защото страхът е голям. Защото лавината тръгна прекалено бързо. И няма време за замитане, за разчистване, за дълбоко потапяне, за прикриване на следи. Няма време. Те не го дават.

 

С 43% са скочили дълговите проблеми на фирмите

автор:Дума

visibility 211

/ брой: 224

Таксита и автобуси плашат да спрат работа в сряда

автор:Дума

visibility 251

/ брой: 224

Над 70% срив на въздушния транспорт и туризма

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 224

Германия удължава строгите ограничения до 20 декември

автор:Дума

visibility 19

Великобритания разхлабва част от мерките от 2 декември

автор:Дума

visibility 182

Масово безплатно тестване в Загреб

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 224

Байдън избра трансатлантик за дипломат №1 на САЩ

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 224

И Нощта на учените - онлайн

автор:Велиана Христова

visibility 188

/ брой: 224

Нямало фашизъм в България ли?

visibility 531

/ брой: 224

Датата

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 224

Никъде другаде в ЕС хора не издъхват на стълбите пред болница

автор:Дума

visibility 319

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ