28 Май 2024вторник00:21 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Н. Пр. До Хоанг Лонг:

Тайната на успеха на Виетнам - социализъм и отворена икономика

България отдавна е известна у нас като една много красива страна на розите

/ брой: 40

автор:Таня Глухчева

visibility 669"От обсадена и ембаргова страна, Виетнам сега има отношения със 193 страни по света"


"Виетнамските и българските предприятия могат да насърчат двустранната търговия и инвестиционните проекти"- В. Пр. българо-виетнамските културни и политически връзки са здрави, но какво още бихме могли да направим, за да ги засилим?
- Традиционното приятелство между Виетнам и България преминава през 74 години развитие. През възходите и паденията на историята връзката винаги е била укрепвана от двете страни и е постигнала много положително развитие във всички области като политика, търговия, отбрана, сигурност, наукa, образование, култура, спорт, туризъм... В контекста на настоящата сложна световна и регионална ситуация Виетнам и България имат нужда от засилване на двустранното сътрудничество и взаимната подкрепа в международни организации и многостранни форуми, също така и участие в решаването на глобални проблеми.
Освен това икономиката е един от важните стълбове на сътрудничеството между Виетнам и България. В момента бизнесът на двете страни има много благоприятни условия за насърчаване на икономическото сътрудничество. Виетнамските и българските предприятия могат да насърчат двустранната търговия и инвестиционните проекти. По-конкретно, фирмите трябва да се възползват напълно от важни двустранни споразумения между Виетнам и Европейския съюз, като например Споразумението за свободна търговия между Виетнам и ЕС (EVFTA), Споразумението за защитата на инвестициите (EVIPA), за да отворят пазара, като по този начин спомагат за по-нататъшно разширяване на пазарния дял на своите стоки за износ. Двете страни също трябва скоро да завършат правната база за създаване на благоприятни условия за да се осъществяват проекти за трудово сътрудничество в България, особено в здравеопазването, шивашкото производство и селското стопанство.
- Виетнам успя много бързо да стане бързоразвиваща се икономика в Азия. Каква е тайната на успеха?
- След близо 40 години реформи, Виетнам все още си служи с твърда ръка и продължава да защитава независимостта, суверенитета, единството и териториалната цялост. Виетнам е направи успешен преход към социалистическа пазарна икономика. Тръгна като една слаборазвита страна, а вече е развиваща се страна. Мащабът на икономиката се увеличава от около 8 милиарда щатски долара (през 1986 г.) до около 430 милиарда щатски долара през 2023 г. Животът на хората определено се подобрява (доходът на глава от населението нараства от около $230 до около $4300 през 2023 г.).
От обсадена и ембаргова страна, Виетнам сега има отношения със 193 страни по света. Има взаимоотношения с 30 стратегически партньори и всеобхватни партньори, включително всичките 5/5 постоянни члена на Съвета за сигурност на ООН, 7/7 члена на Г-7, 16/20 члена на Г-20. Виетнам е едно важно звено в глобалните и регионални вериги за доставки и е една от 20-те икономики с голяма търговска мрежа по света (с 16 подписани ССТ и 3 ССТ в процес на преговори).
Относно тайната на успеха на Виетнам: Първо, Виетнам винаги е непоколебим, но по творчески начин прилага марксизма-ленинизма, мисълта на Хо Ши Мин, също така и хилядолетните героични исторически и културни традиции на нацията, подходящи за условията и обстоятелствата на Виетнам и световния контекст. Второ, Виетнам насърчава духа на самоувереност, самостоятелност, разчитането на вътрешни ресурси като основни, стратегически, дългосрочни, решаващи фактори. Същевременно Виетнам счита външни ресурси (в области като обучение на човешки ресурси, технологии, управление, финанси...) като важни и новаторски. Трето, Виетнам има подкрепа и помощ от много международни приятели, съчетавайки силата на народа и съвременните световни тенденции.
- Какви са бъдещите приоритети в сферата на икономиката, образованието, културата?
- По отношение на приоритетите на Виетнам в бъдещето: Първо, усъвършенстване на социалистически-ориентираната пазарна икономика, с акцент върху създаването на справедлива конкурентна среда за бизнеса и реформа в публичната администрация. Второ, бързо развитие на човешките ресурси, особено на висококачествените човешки ресурси, съсредоточавайки се върху фундаментално и цялостно обновяване на националната образователна система. Развитието на човешките ресурси върви заедно с развитието и прилагането на науката и технологиите. Трето, изграждане на една синхронна инфраструктурна система с редица модерни проекти, фокусирани върху транспортните връзки за цялата страна и инфраструктура в големите градове.
- Как се отразяват на виетнамската икономика войните, които днес се водят по света?
- Геостратегическа конкуренция, засилен протекционизъм, разделение, фрагментация, липса на тясна връзка между държавите, особено настоящи конфликти, са фактори които застрашават продоволствената и енергийната сигурност на глобално ниво. Виетнам е една икономика с голяма отвореност и непрекъснато бърз растеж в продължение на много години. След години на международна интеграция, Виетнам не може да избегне от отрицателната тенденция на световната икономика.
Пазарните колебания след конфликти оказват значително влияние върху растежа, икономическото развитие, икономическото и търговското сътрудничество на Виетнам, както и върху вноса и износа на стоки. По-специфично, конфликтите в различни региони на света засягат пряко вноса и износа, транспорта, движението на стоки и плащането на търговски договори между виетнамски предприятия и чуждестранни партньори. Освен това икономиката на Виетнам също е косвено засегната от постоянната инфлация в световен мащаб.
- Какво знаят младите виетнамци за българите? Интересуват ли се от нашите традиции, култура? Имат ли желание да посетят страната ни?
- За виетнамците като цяло и по-специално за младите хора във Виетнам, България отдавна е известна като една много красива страна, която се нарича Страната на розите. Този факт е подкрепен от успеха на фестивалите на българската роза, проведени в Ханой през последните години (2017, 2018, 2019 г.).
В днешно време, по-голямата част от виетнамските младежи са отворени към света, обичат да пътуват, да изследват, да научават за различни култури по света, включително и България. Обаче те още не разполагат с много източници на информация, материали на виетнамски език за българските традиции и култура. През 2023 г. двете страни подписаха "Програма за културно сътрудничество", в която се посочва, че „Двете страни ще продължат да се координират в организирането на културни и артистични дейности като "Дни на културата", изложби на живопис, филмови седмици и художествени представления, които създават благоприятни условия за двата народа да се разберат един друг”. Надявам се, че с развитието на двустранното сътрудничество в областта на културата и обмен между хората в близкото време, младите хора от двете страни ще имат повече възможности взаимно да опознаят културите си.

България не отговоря на критерия за ценова стабилност

автор:Дума

visibility 342

/ брой: 97

Турция и Русия с нова платформа за продажба на газ

автор:Дума

visibility 344

/ брой: 97

НАП събра 1,5 милиарда лева от просрочени задължения

автор:Дума

visibility 339

/ брой: 97

ББР продава незавършен мегакомплекс в Пловдив за 33 млн. лева

автор:Дума

visibility 305

/ брой: 97

Българите в Унгария с образователен център

автор:Дума

visibility 369

/ брой: 97

Макрон готов за дебат с Льо Пен

автор:Дума

visibility 329

/ брой: 97

Германия набира новобранци с "ТикТок"

автор:Дума

visibility 368

/ брой: 97

Атина предупреди РСМ с блокаж на европътя ѝ

автор:Дума

visibility 354

/ брой: 97

Геополитически лакеи

автор:Александър Симов

visibility 397

/ брой: 97

Средата на кампанията

visibility 305

/ брой: 97

Поръчител и изпълнител

visibility 342

/ брой: 97

Фонд за развитие на Родопите ще спаси Смолянския край

visibility 334

/ брой: 97

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ