22 Януари 2022събота01:05 ч.

ново:

Радев: Не приемаме ултимативни искания от когото и да било *** Руското външно министерство: НАТО да се изтегли от България и Румъния *** Испания изпраща военна техника в България заради напрежението в Украйна *** Лавров: Русия не смята да напада Украйна, НАТО раздухва истерията *** Асен Василев: В Бюджет 2022 залагаме ръст на БВП от 4,8% *** Нови противоепидемични мерки влизат в силата на територията на София Радев: Не приемаме ултимативни искания от когото и да било *** Руското външно министерство: НАТО да се изтегли от България и Румъния *** Испания изпраща военна техника в България заради напрежението в Украйна *** Лавров: Русия не смята да напада Украйна, НАТО раздухва истерията *** Асен Василев: В Бюджет 2022 залагаме ръст на БВП от 4,8% *** Нови противоепидемични мерки влизат в силата на територията на София

Търсят трима магистрати за Конституционния съд

/ брой: 164

автор:Дума

visibility 356

Парламентът, президентът и двете върховни съдилища - ВКС и ВАС, трябва да посочат по един конституционен съдия до 15 ноември. Процедурата по подмяна на трима от магистратите е започнала на 15 август. Тогава председателят на КС Борис Велчев е изпратил писма до държавния глава Румен Радев, до шефката на НС Ива Митева и върховните съдилища, с които им напомня, че трябва да запълнят своята квота в 12-членния Конституционен съд, пише "Сега". От медията напомнят, че на всеки 3 години изтича 9-годишният мандат на четирима съдии. Досега това се случваше по едно и също време. Преди 9 години обаче президентът Росен Плевнелиев осуети клетвата на избраната от НС за конституционен съдия Венета Марковска. Законът за КС казва, че съдията полага клетвата в едноседмичен срок от назначаването или избирането му в присъствието на председателя на НС, на държавния глава и на председателите на ВКС и ВАС. Плевнелиев си тръгна от клетвата и така Марковска не успя да я положи.
През ноември мандатът на Борис Велчев, който бе назначен в КС от президента, приключва. Заедно с него се овакантяват мандатите на избрания от НС Анастас Анастасов и на излъчения от върховните съдии Георги Ангелов. През февруари догодина изтича времето и на избрания от парламента на мястото на Марковска Гроздан Илиев.
Ако парламентът не успее да организира процедурата навреме, например при неуспешен трети мандат, и се разпусне, това не е проблем за КС. За да заседава, съдът трябва да има поне 8 съдии. Новите съдии ще положат клетва на 15 ноември е ще встъпят в длъжност ден по-късно.

Асен Василев: В Бюджет 2022 залагаме ръст на БВП от 4,8%

автор:Дума

visibility 345

Вадят колекторските фирми на светло

автор:Дума

visibility 213

/ брой: 14

"Топлофикация София" три пъти съди русенка

автор:Дума

visibility 252

/ брой: 14

Защо гласувахме в ООН за Истанбулската конвенция?

автор:Дума

visibility 811

/ брой: 14

Диагнозата на думите

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 14

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ