22 Ноември 2019петък19:33 ч.

Търсят контраразузнавачи с арабски

/ брой: 213

автор:Юлия Кулинска

visibility 902

В ДАНС липсват агенти с арабски език, е станало ясно при анализа на едногодишната дейност на агенцията, който заедно с доклада на Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) бе гласуван вчера на закрито заседание в парламента. Слаб кадрови потенциал, липса на средства и правни неуредици, липса на визия и идеи за националната сигурност и за превенция на тероризма са част от проблемите на контраразузнаването, които разкриха пред журналисти депутати.
Мнозинството в НС и изпълнителната власт "блеснаха" с отсъствието си в дискусията и това е изключително смущаващо, коментира депутатът от БСП Румен Петков. По време на дебатите отново не се даде аргументиран отговор защо част от задълженията на ДАНС бяха прехвърлени към ГДБОП, поясни Петков. "Агенцията не е спортен тим, на който треньорът трябва да бъде сменян при всеки проблем. За последните три години бяха подменени кадрите, напуснаха неколкостотин служители, смениха се трима ръководители. Това е безотговорно отношение, което е много лош знак и за обществото, и за нашите партньори, но на първо място за ангажираните в сферата на сигурността", категоричен е депутатът.
По отношение на ДКСИ депутатите са установили, че комисията няма правомощия да извършва контрол по отношение на работата с класифицирана информация на службите за сигурност и тяхната дейност е практически безконтролна. Затова Комисията за контрол на ДАНС предлага да се извършат законодателни промени, които да усъвършенстват дейността по защита на класифицираната информация.

За 40% от българите изборите не са били честни

автор:Дума

visibility 3

Прокурорите с поредно писмо в защита на Иван Гешев

автор:Дума

visibility 21

БСП настоя Валери Симеонов да се оттегли

автор:Дума

visibility 108

Падат ограниченията за покупка на ниви от чужденци

автор:Дума

visibility 340

/ брой: 225

Харчим най-малко за храна в заведения

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 225

Продадени са 50 кг суджук, заразен с листерия

автор:Дума

visibility 222

/ брой: 225

От бранша признаха, че таксите на банките поскъпват

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 225

Епидемия от физически неактивни деца обяви СЗО

автор:Дума

visibility 84

Автобус помете колона автомобили в Германия

автор:Дума

visibility 894

Намесиха България в шпионски скандал

автор:Дума

visibility 335

/ брой: 225

Кисинджър се опасява от война САЩ - Китай

автор:Дума

visibility 299

/ брой: 225

Пред важен изпит

visibility 341

/ брой: 225

Пиянството и агонията на един народ

visibility 416

/ брой: 225

Датата

автор:Дума

visibility 129

/ брой: 225

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ