29 Юли 2021четвъртък05:21 ч.

Търсят контраразузнавачи с арабски

/ брой: 213

автор:Юлия Кулинска

visibility 1247

В ДАНС липсват агенти с арабски език, е станало ясно при анализа на едногодишната дейност на агенцията, който заедно с доклада на Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) бе гласуван вчера на закрито заседание в парламента. Слаб кадрови потенциал, липса на средства и правни неуредици, липса на визия и идеи за националната сигурност и за превенция на тероризма са част от проблемите на контраразузнаването, които разкриха пред журналисти депутати.
Мнозинството в НС и изпълнителната власт "блеснаха" с отсъствието си в дискусията и това е изключително смущаващо, коментира депутатът от БСП Румен Петков. По време на дебатите отново не се даде аргументиран отговор защо част от задълженията на ДАНС бяха прехвърлени към ГДБОП, поясни Петков. "Агенцията не е спортен тим, на който треньорът трябва да бъде сменян при всеки проблем. За последните три години бяха подменени кадрите, напуснаха неколкостотин служители, смениха се трима ръководители. Това е безотговорно отношение, което е много лош знак и за обществото, и за нашите партньори, но на първо място за ангажираните в сферата на сигурността", категоричен е депутатът.
По отношение на ДКСИ депутатите са установили, че комисията няма правомощия да извършва контрол по отношение на работата с класифицирана информация на службите за сигурност и тяхната дейност е практически безконтролна. Затова Комисията за контрол на ДАНС предлага да се извършат законодателни промени, които да усъвършенстват дейността по защита на класифицираната информация.

Банките вдигат таксите за искане на кредит

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 144

"Еврохолд" приключи сделката за ЧЕЗ

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 144

Поскъпват чадърите по претъпканите плажове

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 144

"Бyлгapтpaнcгaз" ce paзплaщa пpeдcpoчнo за "Бaлкански поток"

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 144

"Мини Шенген" става икономически съюз

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 144

Байдън предупреди за война заради хакерски атаки

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 144

Напрежение между палестинци и Израел

автор:Дума

visibility 352

/ брой: 144

В САЩ ваксинират държавните служители

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 144

Приземяване

автор:Ралица Николова

visibility 116

/ брой: 144

Зараза от незнание или от нежелание?

автор:Аида Паникян

visibility 149

/ брой: 144

Минаха години...

автор:Лозан Такев

visibility 126

/ брой: 144

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ