14 Юни 2025събота21:39 ч.

Търновският суджук става защитен продукт

/ брой: 53

автор:Дума

visibility 1450

България се нареди на второ място по регистрирани храни с традиционно специфичен характер в Европейския съюз, след като вчера Европейската комисия  официално вписа и "Суджук Търновски"/"Търновски суджук" в регистъра по схемите за качество на храните с традиционно специфичен характер , съобщи Министерство на земеделието. Регистрацията по схемите за качество дава право да се обозначи със специален европейски знак опаковката на продукта, като по този начин той се защитава от фалшифициране и злоупотреба.

"Суджук Търновски"/"Търновски суджук" е традиционен български траен сурово-сушен месен продукт.

Заедно с него в Европейския регистър на храни със специфичен характер, в Европейския регистър на Защитените наименования за произход и Защитените географски указания вписаните национални продукти вече са 10. Това са "Горнооряховски суджук", "Българско розово масло", "Филе Елена", "Луканка Панагюрска",  "Роле Трапезица", "Кайсерован врат Тракия", "Пастърма говежда", "Странджански манов мед"/"Манов мед от Странджа", както и "Троянска луканка".

Принципно

автор:Ина Михайлова

visibility 2663

/ брой: 106

Птеродактилите на прехода

автор:Александър Симов

visibility 2421

/ брой: 106

Македонският цирей се разраства

visibility 2213

/ брой: 106

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ