28 Ноември 2021неделя13:47 ч.

Такса "повторно включване на тока" отпада наесен

Крайно време e своеволията и злоупотребите на монополите да бъдат спрени, заяви Явор Куюмджиев

/ брой: 187

автор:Юлия Кулинска

visibility 6

Незаконната такса "повторно включване на тока" ще отпадне наесен чрез промяна в Закона за енергетиката, обяви вчера депутатът от БСП и зам.-председател на енергийната комисия в НС Явор Кюумджиев след дискусия с представители на потребителски организации. По думите му крайно време е ДКЕВР да започне да се съобразява с общата политика на новото управление за защита на гражданите и техните права. Не е нормално при изключено елзахранване човек да стои без ток цяла нощ, да отиде на другия ден да си го плати и едва тогава да се задвижи процедурата по включване, категоричен е той. Куюмджиев изрази възмушение защо са необходими 3-4 дена за пускане на тока, като става въпрос за елементарно действие. Принципната ни идея за оспорване на сметката е, че ако сумата надхвърля 30% от нормалното потребление за месеца и сезона, докато съдът не изясни дали това е реално, при неплащане токът на бива да бъде спиран, коментира Куюмджиев. Той бе категоричен, че е крайно време своеволията и злоупотребите на ЕРП-та да бъдат спрени.     Предложенията за законови промени ще бъдат подложени на обществена дискусия, преди да бъдат внесени в НС. Куюмджиев подчерта, че управляващите ще направят всичко възможно те да бъдат приети максимално бързо и да влязат в сила още от есента.
В случай на съдебно оспорване на размера на сметката за консумирана еленергия, да не се предприема спиране на тока, е първото предложение на Кюумджиев. Според него крайните потребители трябва да бъдат уведомявани предварително за преустановяването на услугата по телефон, чрез смс, изпращане на писмо и др. Трябва да се предвиди независим контролен орган, който да извършва тестове за точността на електромерите, поясни той и допълни, че при констатирани несъответствия надвзетите суми трябва да се връщат от ЕРП. Куюмджиев предлага да се предвидят санкции за доставчика, ако има отклонения от качеството на доставяната еленергия. 
ДЕКВР да стане обществена настоя Павел Кърлев, председател на Федерацията на потребителите. Той твърди, че над 80% от сертификатите за зелена енергия, която оскъпява тока, са издадени в нарушение на закона. От ДНЕС са категорични, че в ценообразуването задължително трябва да отпаднат т.нар. добавки, които оскъпяват с 50% еленергията. Георги Христов от сдружението подчерта, че не са необходими топлинни счетоводители, защото смисълът на тяхната работа е в "нагласяване" на резултати. Трябва да се промени подходът на ЕРП-тата при прекъсването на тока, защото те могат да правят това и при сметка от 1 лев, заяви Димитър Деков от Сдружението за правна подкрепа на потребителите. За изменение в Закона за потребителите в частта "незаконни клаузи" настоя Богомил Николов от Асоциация "Активни потребители", защото сега, "ако съседът ни краде топлоенергия, ние я плащаме".
 

Газът може да поскъпне с повече от 3% през декември

автор:Дума

visibility 1451

/ брой: 228

ЕК не откри макроикономически дисбаланси у нас

автор:Дума

visibility 514

/ брой: 228

Жилищата в София са крайно недостъпни

автор:Дума

visibility 1660

/ брой: 228

Христо Стоичков влиза в търговията с ток

автор:Дума

visibility 646

/ брой: 228

Европа връща ограничения заради Омикрон

автор:Дума

visibility 225

Центърът Гешев

автор:Павлета Давидова

visibility 1508

/ брой: 228

Как животът се превръща в борба и достойнство

автор:Трифон Митев

visibility 1443

/ брой: 228

Учителите да се приравнят към втора категория труд!

visibility 5385

/ брой: 228

Надежда за промяна

автор:Аида Паникян

visibility 943

/ брой: 228

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ