05 Август 2020сряда21:46 ч.

Палитра

Свят, благ и изпълнен с тишина

Изложба на Иван Христов-Грога показва галерия "Европа"

/ брой: 84

автор:Надежда Ушева

visibility 792

Тематична изложба по повод Деня на Земята подреди художникът Иван Христов-Грога в столичната галерия "Европа", ул. "Леге" 3. Почитателите ще се докоснат до магичната реалност на платната му, изпълнена с красота и спокойствие, до 18 май. 

Грога е живописец, чиито творби се  характеризират с изключително фин рисунък и прецизност. Стилът му е определян като  хиперреализъм със сюрреалистичен привкус, друг път като магичен реализъм. Пейзажите му са изчистени, прецизно и търпеливо изрисувани, без излишни детайли или фриволни, натоварени с житейската философия на художника. Те рядко съдържат повече от един главен обект. Липсата на други акценти в творбите му се компенсира от  комплексната символика. Aвторът е известен с това, че създава изключително малък брой картини - 25-30 платна годишно. Това прави притежаването и докосването до творбите му още по-ценно. Но не само лимитираното им количество е атестат за ценността им. Картините на Грога са белязани и с качеството на висшия пилотаж в изобразителното изкуство. Светът на художника е благ и изпълнен с тишина. Далеч от проблемите на забързаното и нервно всекидневие, той предлага измислена реалност, изпълнена с красота и спокойствие. И в реалността, и в творчеството си Грога живее близо до природата и далеч от суетата на  цивилизацията. 

Роден е на 27 февруари 1942 г. в Думници, Габровско. Завършил е ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", специалност "Плакат". От 1980 до 2006 г. е преподавател по рисуване в Средното  художествено училище в Трявна. Живее и работи в родното си село Думници. Има реализирани редица общи и самостоятелни изложби в страната, участия в множество пленери и е дългогодишен участник в Международното биенале на хумора и сатирата в Габрово. Творби на автора са изложени в много галерии и частни колекции у нас и по света. 

Финансист: Трупането на нов дълг е неизбежно

автор:Дума

visibility 296

/ брой: 148

Властта се сети за агросектора

автор:Дума

visibility 213

/ брой: 148

Производството на ток намаля с над 8 на сто

автор:Дума

visibility 200

/ брой: 148

Туроператорите остават в протестна готовност

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 148

140 полицаи са ранени при безредиците в Портланд

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 149

Кайро спря преговорите за етиопската ВЕЦ

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 149

Албанска партия готова на коалиция със Заев

автор:Дума

visibility 7

/ брой: 149

Кратки новини

автор:Дума

visibility 7

/ брой: 149

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 36

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 31

/ брой: 149

Как да излекуваме политическата система

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 149

Датата

автор:Дума

visibility 29

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ