04 Август 2020вторник12:07 ч.

Свиленски:Не можахме да свалим ГЕРБ, но подобрихме резултата през 2019-та

автор:Дума

visibility 574

„Не можахме да свалим ГЕРБ от власт. Не можахме да променим управлението в държавата. Не можахме да дадем на българските граждани друга перспектива за развитие – и на едните избори, и на другите. Факт е обаче, че БСП покачи и двата си резултата“. Това е оценката на Георги Свиленски – член на ръководството на ПГ на БСП, за партията през изминаващата 2019 г.

„Нашата цел е първо да вкараме повече спазване на законите на държавността в държавата и в парламентаризма. И премиерът Борисов, и министрите да знаят, че България е парламентарна република и решенията трябва да се вземат там. Оттам нататък да предлагаме решения за подобряване живота и благосъстоянието на гражданите“, посочи като задачи за 2020 година Свиленски в интервю за предаването „Неделя 150“ на програма „Хоризонт“.

„За първи път в БСП ще се проведе такъв избор. Считаме, че с този избор ще успеем да мотивираме по-голямата част от членовете на БСП да излязат, да заявят своята подкрепа за един или друг кандидат. Те ще имат възможност да направят своята предкампания преди това. Това ще бъдат едни реални избори. Правилата, които приехме, на 99% са копие на Изборния кодекс“, коментира Георги Свиленски

Заложили сме ясни правила, където всеки кандидат може да финансира кампанията си с до 10 минимални работни заплати, т.е. 6100 лв. е максималният размер, с който може да бъде финансирана кампанията на всеки кандидат, подчерта той. И добави, че Централната комисия по избор и Националният съвет ще осигурят равнопоставеност на всички кандидати.  

Състезанието са изборите и там е мястото, където политическите партии или кандидати да покажат своята влиятелност в обществото“, каза депутатът от левицата относно „престрелките“ между премиер и президент.

„Напоследък се забелязва една изнервеност в позицията на Бойко Борисов по всички въпроси, още повече свързани или инициирани от президента. Не знам защо е тази ревност. Не знам защо е тази изнервеност. Но му личи по поведението, когато коментира темите. Надявам се да не е на база гледане или сравняване на рейтинги. Всеки политик трябва да води диалог с другите институции, а не да ревнува за това, че някой има по-висок рейтинг от него“, коментира той.

БСП ще участва в разговори, консултации и всичко, което е свързано с промяна и предложения за по-добро функциониране на съдебната система, декларира Свиленски.

Колегите, подкрепили Сотир Цацаров за шеф на антикорупционната комисия, не са нарушили решение на парламентарната група, подчерта той и добави: „Не ми се ще да мисля, че някой би гласувал по причина зависимост“.

„Моделът, по който се избира тази комисия (КПКОНПИ - б.р.), моделът, по който се назначава председател, и моделът, по който искат да функционира тази комисия, показа за две години, че не работи. Какъв е смисълът да правим същата грешка – още да покажем, че тази комисия няма да свърши работа“, каза депутатът.

Според него при избора на председател на КПКОНПИ от партия „Воля“ са издигнали кандидат, само за да има втори участник, а не с намерение този човек да бъде избран.

За партийната субсидия Свиленски подчерта, че продължават да са на позиция, че партиите трябва да се финансират единствено от държавата чрез субсидиите. Той се надява да бъде разгледано предложението им за анулиране на възможността за финансиране на партиите от бизнеса.

„Всички партии трябва да дадат критерии, по които да се изчислява и размерът, който е необходим за функционирането на дадена политическа сила. Предложението на патриотите, като начин на определяне, е разумно, въпросът е да се прецени самото число“.

Румен Гълъбинов: Кризата е безпрецедентна

автор:Дума

visibility 87

2 млн. по-малко чужди туристи у нас заради КОВИД

автор:Дума

visibility 191

/ брой: 147

Земевладелците: Нов налог за земята може да доведе до фалити

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 147

Всеки двадесети търговец е загубил 90% от приходите си

автор:Дума

visibility 158

/ брой: 147

Русия пуска ваксина срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 147

Помощник на Тръмп иска добри отношения с Русия

автор:Дума

visibility 220

/ брой: 147

Берлин зове за твърда позиция спрямо Китай

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 147

И Десети ноември няма да помогне

автор:Спирдон Спирдонов

visibility 349

/ брой: 147

Защо властта мрази българската музика?

автор:Альона Нейкова

visibility 346

/ брой: 147

Датата

автор:Дума

visibility 148

/ брой: 147

Ново време

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 147

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ