04 Август 2021сряда22:50 ч.

Свадливото Скопие

/ брой: 103

автор:Юри Михалков

visibility 1243

Северна Македония е решила да чества тригодишнината от Преспанския договор с Гърция грандиозно и пищно, със замах, който надхвърля историческите и геополитическите й габарити. Международната конференция "Преспа форум диалог" ще се проведе два дни (1-2 юли), в два града (Преспа и Охрид), а на нея са поканени 40 действащи и бивши висши служители от ЕС, САЩ, евроатлантическия свят, Югоизточна Европа и Западните Балкани - президенти, премиери, еврокомисари, спецпредставители и т.н. Скопие е поканило каймака на евроатлантическия свят.
И ето, че на такъв мега международен форум не е поканен нито един български представител. За уредниците на проявата съседна България сякаш не съществува. Вярно, че правителството ни е служебно, но страната ни има и президент, и премиер, и външен министър. Това, че не сме поканени, не е повод да се тревожим за реномето си. Страната ни няма как да изпадне в по-долната дивизия на геостратегическия шампионат заради демонстративното й подминаване, нито ще й паднат акциите на глобалната борса.
Друго е показателно. По наша инициатива двамата президенти заедно отбелязаха 24 май в Рим. Румен Радев достатъчно почтително се отнесе към колегата си Стево Пендаровски и държавата му, което бе отчетено и от Пендаровски. Впоследствие стана ясно, че България ще дари 50 000 дози ваксини на РС Македония. Бяхме радетели за евроатлантическата й интеграция и сме готови да продължим сложния иначе диалог с нея в името на тази цел. Като цяло страната ни показва добра воля и не може да бъде заподозряна в злонамереност заради историческия спор със Скопие.
И в отговор получава червен картон за форума на 1-2 юли. Може да допуснем защо е така. Изглежда Скопие иска да ни "накаже", да си отмъсти заради спора. Другото обяснение е, че българският гост би могъл убедително да представи позицията на страната ни на подобен международен форум. Нищо чудно гостите да се надпреварват с питането към домакините "Защо я няма България?". При всички случаи мотивацията на Скопие не е европейска и говори за балканска дребнавост. Чрез отсъствието на България РС Македония пропуска шанс да покаже добра воля и политическа зрялост. Това едва ли ще остане незабелязано от гостите.

Парламентът отряза ГЕРБ за комисия срещу МВР

автор:Юлия Кулинска

visibility 68

/ брой: 149

БСП не дава безусловна подкрепа на ИТН

автор:Павлета Давидова

visibility 72

/ брой: 149

Ще има компенсации за децата, останали извън забавачките

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 149

С 44 лева ще увеличат линията на бедност

автор:Аида Паникян

visibility 66

/ брой: 149

Започва закриването на "черната кутия" ДКК

автор:Дума

visibility 84

/ брой: 149

Заводи започват да спират производства

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 149

"Автомагистрали" е с нов изпълнителен директор

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 149

Три държави вече взеха пари от плана за възстановяване

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 149

Над 300 души спасени от пожар край Атина

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 149

Засилва се офанзивата на талибаните срещу армията

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 149

Финландската премиерка връща пари за храна

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 149

Иран заподозрян в отвличането на танкер

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 149

По-добре нови избори

автор:Георги Георгиев

visibility 51

/ брой: 149

Четирите годишни времена

автор:Лозан Такев

visibility 118

/ брой: 149

Дори с "фолклорна магия" на мюзевири няма угодия

автор:Стефан Здравков

visibility 124

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ