24 Юли 2024сряда00:03 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Студентите ни в чужбина ползват базов пакет услуги

/ брой: 187

автор:Дума

visibility 1465

По време на своето обучение в държавите от Европейския съюз, тези по Споразумението за Европейското икономическо пространство (ЕИП) и  Швейцария, българските ученици, редовни студенти и докторанти по държавна поръчка могат да ползват медицинска помощ от пакета на публичното здравеопазване в съответната държава, съобщиха вчера от НЗОК, цитирана от БГНЕС. Това право те имат, ако са с непрекъснати здравноосигурителни права съгласно българското законодателство.
Според европейските регламенти приложимо осигурително законодателство за учениците и редовните студенти е това на държавата, от която идват основните средства за тяхната издръжка. Обучението в друга държава се приема за временен престой там, а доказването на валидно здравно осигуряване в компетентната държава и на медицинска помощ на български ученици, редовни студенти и докторанти по държавна поръчка в  държавите от ЕШС и Европейското икономическо пространство, се осъществява единствено с валидна Европейска здравноосигурителна карта (ЕЗОК), обясняват от НЗОК. Предоставената неотложна медицинска помощ на българските учащи се е за сметка на НЗОК. Информация за процедурата по издаването на ЕЗОК, както и за пунктовете на фирмата-изпълнител има на сайта на НЗОК в рубрика "Вие питате".
ЕЗОК е валидна една година (в общия случай). При изтичане на срока й лицата подават документи за издаване на нова. За целта учащите се следва да не прекъсват своето здравно осигуряване в България. Ако те са редовни студенти до 26 г., непълнолетни или ученици, здравните им вноски са за сметка на републиканския бюджет на България.
При записване в съответното учебно заведение в ЕС и при успешното завършване на всяка учебна година/семестър редовните студенти трябва да представят в съответното териториално поделение на НАП по местоживеене в България удостоверение със заверен превод на български език от чуждото учебно заведение. Документът удостоверява, че те са редовни студенти там и здравните им вноски ще бъдат заплатени от републиканския ни бюджет.
Редовните студенти над 26-годишна възраст трябва да се самоосигуряват, като внасят (лично или чрез пълномощник) дължимата сума за здравни вноски по обявените от НАП сметки и подават в съответното териториално поделение на НАП Декларация 7 за лица, подлежащи на самоосигуряване. До 25-о число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят здравните осигуровки, трябва да се извършва банков превод на дължимата здравна вноска.
Ако български редовен студент в държава от ЕС, ЕИП или Швейцария започне легална работа там (извън временната студентска почасова заетост), той подлежи на осигуряване в държавата, където е започнал работа. Тогава компетентна държава за здравното му осигуряване е държавата по месторабота, уточняват от НЗОК.

Банки отново вдигат таксите

автор:Дума

visibility 692

/ брой: 138

Половин София остава без топла вода за 12 дни

автор:Дума

visibility 627

/ брой: 138

ВАС отмени екостикерите за колите

автор:Дума

visibility 613

/ брой: 138

Байдън напусна надпреварата

автор:Дума

visibility 592

/ брой: 138

Кличко допуска референдум за мир

автор:Дума

visibility 656

/ брой: 138

Курти обвини Сърбия за взрив край езеро

автор:Дума

visibility 564

/ брой: 138

Накратко

автор:Дума

visibility 580

/ брой: 138

Мътни води

автор:Евгени Гаврилов

visibility 702

/ брой: 138

Зад смокиновия лист

visibility 697

/ брой: 138

Bye-bye, Байдън

автор:Таня Глухчева

visibility 623

/ брой: 138

Празник на духа, наследен от Апостола

автор:Дума

visibility 620

/ брой: 138

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ