28 Март 2023вторник21:31 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес преди обяд ще е предимно слънчево, но ще е ветровито. Ще духа силен и поривист вятър от юг-югозапад. След обяд вятърът ще се ориентира от северозапад и с него ще започне да нахлува студен въздух. Облачността ще се увеличи и до вечерта от запад на изток ще превали дъжд, на места придружен с гръмотевици. На отделни места валежите да са значителни, а в нощните часове - в планинските райони дъждът ще се примесва със сняг. Дневните температури ще са високи и максималните ще са предимно между 16° и 21°, но до вечерта бързо ще се понижат. Днес преди обяд ще е предимно слънчево, но ще е ветровито. Ще духа силен и поривист вятър от юг-югозапад. След обяд вятърът ще се ориентира от северозапад и с него ще започне да нахлува студен въздух. Облачността ще се увеличи и до вечерта от запад на изток ще превали дъжд, на места придружен с гръмотевици. На отделни места валежите да са значителни, а в нощните часове - в планинските райони дъждът ще се примесва със сняг. Дневните температури ще са високи и максималните ще са предимно между 16° и 21°, но до вечерта бързо ще се понижат.

Училището в сянката на несигурността

15 септември идва с надежда и емоции за децата и нестабилност за учителите

/ брой: 179

автор:Дума

visibility 2290

Деси ВЕЛЕВА


Училището отново тръгва под сянката на несигурността. 15 септември идва в периферията на КОВИД-кризата, в условията на честа смяна на властта, с неразрешени правни казуси, административни неуредици и все пак - с много надежди. Ако някой е очаквал, че пукнатините в образователната система бързо ще бъдат запълнени от ентусиазма на учителите, които посрещат новата учебна година с по-високи заплати, то той е в грешка.


Образованието ни прилича на имота на смолянчанина, който откри огромна пещера под дома си - повърхностно проблемът може да бъде замазан, но, като погледнеш по-надълбоко, виждаш огромна дупка, която поглъща всякакво полезно усилие, пари и ресурси. 

КОВИД-19 или парно

Рискът от дистанционно обучение отново е надвиснал над главите на ученици и родители, но този път причината е в по-малка степен заради коронавируса. Въпреки че министерствата на здравеопазването и на образованието обявиха доста изненадващо мерки за ограничаване на заразата в училищата, едва ли някой очаква, че ще има затваряне на класните стаи заради епидемия. Институциите препоръчаха учене на две смени, започване на учебния ден в различен час, разминаване на междучасия, индивидуални занимания, максимално много часове на открито, често проветряване, дистанция между учител и ученици поне до 14 октомври.

Съмненията за онлайн уроци по-скоро са свързани със заплахите от тежка зима заради енергийната криза. Много директори, особено от по-малките населени места, са притеснени дали ще могат да отопляват сградите. За тях единствен вариант без осигурено гориво остава преминаването към дистанционно обучение. На фона на тези тревоги служебният министър Сашо Пенов заяви, че няма да се стигне до затваряне на училища заради недостиг на средства.

С директори, без директори 

Нестабилност в системата безспорно носи и неустановеното положение на над 450 директори, за чиито постове тръгнаха конкурси. Те трябваше да са по напълно нови правила, които допълнително натовариха кандидатите. Бъдещите училищни ръководители трябва да защитават концепция за стратегическо управление на институцията за три години напред, както и да решават четири казуса от области, свързани със спецификата на институцията. 

Месец преди началото на учебната година и дни преди датите за явяване на интервюта, изненадващо съдът спря наредбата за провеждане на конкурсите заради жалба на учител и положението стана висящо.

Оказа се, че директорите във въпросните 450 училища са с предизвестия, а някои от тях са пенсионирани. Синдикати и организации предупредиха за рискове от дестабилизация на системата, тъй като делото по същество срещу наредбата на МОН може да продължи месеци или години. От ведомството все пак увериха, че няма да остане училище без ръководител, въпреки че не е ясен какъв е статутът на временните ръководители. 

За НЕИСПУО

Непосредствено преди 15 септември директорите бяха поставени и пред друг неочакван, но в същото време и предвидим, проблем. Той е свързан с въвеждането на новата Национална електронна информационна система за предучилищното и училищното образование (НЕИСПУО).

Тя тръгна още в началото на 2022 г., но на практика в пълен обем заработи едва през последните седмици. Системата е вътрешна за МОН  и за цялото образование. В нея директорите са задължени да въведат цялата информация от училищата - брой ученици, информация за родителите им, за средата на живот, информация за уроци, лекторски часове, нормативи на учителите. От националната електронна система информацията попада в електронните дневници. 

Оказа се обаче, че като всяко електронно нещо у нас, колкото и да е очаквано и подготвяно, то трудно се прилага. На практика новата система почти не работи, срива се, през деня не е активна, а учители и ръководства са принудени да влизат в нея през тъмната част от денонощието, когато тя тръгва на бавни темпове. Ако авторите на системата не се справят с проблемите й, това със сигурност ще доведе до директорски бунт, предупреждават от училищата. 

Една от малкото положителни новини в началото на учебната година е, че тя започва с

по-високи учителски заплати

Най-малко 1486 лв. получават преподавателите от 1 септември. Минималната основна заплата за старши учител и старши възпитател е 1533 лв., а за главен учител и главен възпитател - 1592 лв. На заместник-директор се падат най-малко 1675 лв., а на директор - 1810 лв. 

Децата обаче са далеч от вътрешните проблеми на системата, те само ги отразяват в процеса на обучението. За тях прекрачването на прага на класната стая под силния и отсечен звук на училищния звънец е свързано с емоции, трепет и надежди. 


57 000 първокласници влизат в клас

Близо 57 000 първокласници се очаква да влязат в класните стаи на 15 септември. В София те са почти 14 000, над 2750 са във Варна, 1260 - в Стара Загора, 500 - в Асеновград, 240 - в Смолян, 51 - в Брезник, 4 - в село Трекляно. 

От 2009 г. насам се отчита тревожен спад в раждаемостта, а оттам - и на първокласниците. През учебната 2015-2016 година те са били 64 841, а година по-рано - 67 337. През миналата година за първи път на училище тръгнаха 58 593 деца.

Общо около 700 000 ученици ще прекрачат училищния праг в 2347 школа в цялата страна.

 


Последвайте или харесайте в-к "ДУМА" във ФЕЙСБУК   --> ТУК <--

Споделяйте нашите публикации.

 

 

 

 

Димитър Маргаритов: Сайтът за цените няма да ги намали

автор:Дума

visibility 457

/ брой: 59

Яйцата поскъпват преди Великден

автор:Дума

visibility 468

/ брой: 59

Бизнесът иска 22% ДДС

автор:Дума

visibility 453

/ брой: 59

Шефът на КЗК се оправдава за картелите

автор:Дума

visibility 436

/ брой: 59

Без прецедент

автор:Велизар Енчев

visibility 1055

/ брой: 59

Звук на щурци

автор:Виктор Турмаков

visibility 582

/ брой: 59

Перфидно лицемерие

автор:Славчо Кънчев

visibility 418

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ