02 Март 2021вторник10:55 ч.

Студентите медици са се увеличили двойно

Икономистите намаляват, но пък атрактивни стават педагогиката и актьорството

/ брой: 217

автор:Велиана Христова

visibility 787

В последните 7 години броят на студентите медици у нас се е удвоил от 6000 до около 12 500 тази година, като 56% от обучаващите се за медицина са чужденци, но и българските студенти са се увеличили с 14%. Това показва десетото издание на рейтинговата система на вузовете - за 2020 г., което бе представено вчера. Общо в Медицина, Стоматология, Фармация, Здравни грижи и Обществено здраве през 2020 г. студентите са 28 000, съобщи Георги Стойчев от консорциума, който изготвя рейтингите с финансиране от оперативната програма на МОН за наука и образование. 

Направлението Здравни грижи, подготвящо и медицински сестри, вече е включено към приоритетните направления, обясни министър Красимир Вълчев. В близко време МОН ще предложи държавата да плаща обучението на студент медик, който сключи договор да работи в конкретно лечебно заведение след завършването си. 

Общият брой на студентите от 2013 г. насам е намалял с 18%. Рязък спад има в Икономика (41%) и Администрация и управление (45%), които доскоро бяха най-атрактивни, а работа за завършилите нямаше. Икономиката продължава да е на първо място по брой студенти, но на второ място вече е направлението Педагогика. Ръст на студентите има в Медицина (108%), Военно дело (59%), Стоматология (52%), Педагогика (42%), Национална сигурност (38%), Здравни грижи (37%), Театрално и филмово изкуство (35%) и др. Правото за пръв път отпада от петте най-масови досега направления.  

Първенец сред вузовете е отново СУ - с първо място в 23 професионални направления. В частни вузове се обучават 13% от студентите у нас, над 69% от тях са в Театрално и филмово изкуство. За 7 години научната продукция на вузовете ни, видима в света, е нараснала двойно. 

Безработните сред завършилите висшисти в последните 5 години са се увеличили с 2,8%, но данните са от февруари и не отчитат кризата заради коронавируса, обясни Стойчев. Най-слабо по специалността си се реализират завършилите Туризъм (21%). От 7 на 5% са спаднали заминаващите да учат в чужбина, допълни Вълчев. 

Най-високи средни доходи имат завършилите Информатика и компютърни науки, Математика, Проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми, Металургия и Комуникационна и компютърна техника. 

Пак затвориха „зелените коридори“

автор:Дума

visibility 84

COVID-19: Рязък скок на заразените – 2 588 нови случая

автор:Дума

visibility 195

Отново опашки за ваксини

автор:Дума

visibility 161

Сбъркана винетка ще може да се поправя

автор:Дума

visibility 221

/ брой: 42

Прекратяват съдебния туризъм на фирми пред фалит

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 42

"Енерго-Про" очаква 1,7% поскъпване на тока

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 42

Гърция спря да тества шофьорите на камиони

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 42

СЗО: Пандемията няма да приключи до края на годината

автор:Дума

visibility 184

Все повече хора желаят ваксина срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 171

/ брой: 42

Масирана атака в Скопие срещу Любчо Георгиевски

автор:Дума

visibility 273

/ брой: 42

Не на монолога от джипката!

автор:Павлета Давидова

visibility 347

/ брой: 42

Легендарната епопея на връх Шипка

visibility 331

/ брой: 42

Ентусиазмът в първите дни на Свободата

автор:Никола Чолаков

visibility 232

/ брой: 42

Величието на един обикновен руски човек

visibility 225

/ брой: 42

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ