Руска кухня
Студена зелена супа „шчи“ с яйца
/ брой: 102
Норвежецът Кнут Хамсун смятал, че след супата „шчи“ нищо друго не става за ядене. Може да изброим десетки нейни разновидности: денонощна супа (престояват в пещта едно денонощие), супа от кисело зеле с месо, риба, гъби, мързелива супа, зелена супа, „щи“ от коприва и много други. Днес ще опитаме супа от киселец.
Ще са ни нужни:
киселец – 300 г, спанак – 300 г,
картофи – 300 г, краставици - 200 г, пресен лук – 160 г, яйца - 2 бр., сметана – 160 г, захар - 2 ч.л., лимонена киселина, копър на вкус, вода или бульон - 1.5 л.
Начин на приготвяне:
Почистените киселец и спанак да се попарят поотделно – спанакът с малко количество вода, а киселецът в собствен сос, след което се прецеждат през сито заедно с течността. Картофите се нарязват на малки кубчета, варят се на пара или в малко количество вода, след което се охлаждат. Тази вода се използва за супата. Пресният лук, краставиците и яйцата се нарязват на ситно.
Прецедените киселец и спанак се смесват с водата от картофите, прибавя се охладена преварена вода или студен бульон. Добавят се сметаната, солта, захарта, лимонената киселина на вкус, подготвените продукти и копъра.
Студената супа може да се приготви само от киселец или спанак.
Готвач Юс