07 Декември 2019събота16:14 ч.

Строим нов манастир с труда на ръцете си

/ брой: 296

автор:Петрана Сомлева

visibility 2417

Нека в навечерието на големия празник да ви срещнем с благородството - благородството на монасите от Копиловския манастир "Благовещение на Пресветата Богородица", които сами обработват земята и със собствени средства изграждат нов манастир. Ето разказа на архимандрит Касиян, игумен на двата манастира - Жабленския и Копиловския.

- При постъпването ми в Жабленския манастир в края на 1979 г. отказах заплата на Светия синод, защото в Библията пише, че трябва да си изкарваме хляба с труда на ръцете си. В селото не ни даваха хляб, така се научих да меся сам и хляб, и козунак, и баница. Заех се с животновъдство и заедно с още един събрат отглеждахме до 150 овце, 35 глави едър добитък, 80 кози, един кон, кокошки, кошери и др. Месо не консумирахме според монашеския устав, а всички средства отиваха за възстановяване на порутения манастир. Не заделях за себе си стотинка, купувах само сол. 
В "зората на демокрацията" поради отесняване на Жабленския манастир наехме земя под аренда в района на сегашния нов манастир. Идеята за нов манастир е на наши почитатели. Инженерен колектив направи безплатен проект за храм и манастирски комплекс. Започнахме строежа. Бързахме да поставим кръстта, защото знаехме, че това е предизвикателство за тъмните сили.
Тъй като манастирът е Божи дом, стараем се да не допускаме средства с "нечист" произход. Невинаги успяваме да построим всичко сами. В трудни моменти добри хора ни помагат, с каквото могат. Наскоро медиите писаха, че държавата е отпуснала доста средства на Гигинския манастир, но ние не се чувстваме обидени и пренебрегнати. Напротив, радваме се, че в тези трудни времена можем да строим и без помощи, защото там строи държавата, а тук - Бог.
В момента отглеждаме върху повече от 700 дка различни култури, развъждаме пъстърва, имаме кошери. За добрините ни се стремим да се учим от забравената книга "Добротолюбие", която пожелавам на всички да прочетат. Така ден след ден, каквото даде Бог, каквото получим от земята и животните с труда на ръцете си, и колкото изкараме на пазара - всичко отива за строежа.
Питате ме каква е мисията на православната вяра. Дано бъда разбран правилно. На фона на всички съвременни рационални човешки религии и институции, които разполагат с икономическа мощ, православието изглежда беззащитно, защото външно не парадира с нищо и не всява респект в никого. Но не беше ли същото и с неговия основоположник - Христос, който нямаше нищо, а всъщност имаше всичко? Вършеше само добро и затова бе разпънат. Унизен, но най-славен, защото възкръсна и победи смъртта. Или просто казано, останалите религии имат човешко начало или глава, а православието - божествен глава и закрилник, затова без него не може, докато свят светува.
Днешният българин не познава родната си вяра и повече е суеверен, отколкото вярващ. Той не знае, че това, което търси и което ще му даде всичко, е малката срутена черква и обраслата в бурен къщурка в родното му селце.
Скоро в манастира дойде българка - професорка физичка от НАСА. Като влезе в черквата, се обля в сълзи, а след това каза: "В Америка имам всичко, но това ми липсва."
За младите ми е най-тъжно, защото вследствие на атеистичния режим те не вярват на нищо, на никого, дори и на себе си. Често са възпитани в егоизъм и в неспазване на Божиите заповеди - не лъжи, не кради, не убивай, не прелюбодействай и т.н. И те, бидейки образ и Божие подобие, страдат от това несъответствие между вътрешно закодирания им Божий глас и страшната реалност, в която живеят. Но нека не сме песимисти - всеки, който търси истината, ще я намери.


Портите адови няма да надделеят, защото вярата е жива


Който търси истински и безкористно бога, трябва да се моли от сърце, казва монах Герман от Копиловския манастир. Той продава на пазара в "Младост" продукцията на манастира и около неговата сергия винаги има хора - те знаят, че и плодовете, и зеленчуците, и рибата, и месото, и меда, който предлагат монасите, са чисти, здравословни и отгледани с много любов.


- Какво е Бог за вас, монах Герман?
- Бог е наш творец и всички трябва да го уважаваме. Ако изпълнявахме неговите повели, светът щеше да е много по-различен.
- В смисъл?
- В смисъл - по-добър, много по-добър. Защото божествените заповеди практически решават всички проблеми на човека.
- Това ли ви дава упование в най-тежките моменти от живота ви?
- Разбира се.
- Всички ли, които сте в манастира, обработвате земята?
- Да.
- Какво произвеждате?
- Жито, в рибарника отглеждаме пъстърва. Още крави, овце, кокошки, правим кисело мляко.
- Докога ще бъдете тук, на пазара?
- Постоянно.
- Какви средства трябва да съберете, за да изградите манастира?
- Най-добре знае игуменът, защото той е организатор на всичко.
- Идва Рождество Христово. Мислите ли, че вярата в доброто може да спаси света?
- Това са го показали Христос и другите след него - светът да стане по-добър. Бог ни е оградил със своите благодеяния - всички растения, плодове, какво ли не ни е дал, особено преди векове, когато е имало голямо изобилие на божите благодеяния, а сега за жалост те са много оскъдни, защото самите ние,хората, направихме така, отделяйки се от Бога с порочния си живот.
- На колко години сте?
- На 37.
- А мислите ли, че в днешно време младите хора биха потърсили упование в църквата?
- Който търси истински, безкористно Бога, трябва да му се моли от сърце и той през девет планини в десета ще го закара, за да намери истинските вярващи негови служители. Вярата е жива. Просто не трябва да се отчайваме. Бог е казал в Евангелието: "Портите адови няма да надделеят!" Няма да надделеят над църквата Христова до края на света.
 

Данъчни затвориха заведения в София заради дългове

автор:Дума

visibility 0

На "Градина" все пак ще се строи

автор:Дума

visibility 43

Лекар от Александровска болница обяви гладна стачка

автор:Дума

visibility 96

Путин и Ердоган пускат "Турски поток" заедно

автор:Дума

visibility 56

Безредици в Атина и Патра

автор:Дума

visibility 56

Нов удар срещу Китай

автор:Дума

visibility 216

Бедност заплашва развития свят

автор:Дума

visibility 411

/ брой: 235

Боко ТВ

автор:Велислава Дърева

visibility 866

/ брой: 235

В България се имитира борба срещу корупцията

автор:Дума

visibility 356

/ брой: 235

Животът на един "шпионин"

visibility 391

/ брой: 235

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ