01 Юни 2020понеделник20:33 ч.

Страж на мизерията

/ брой: 80

автор:Юри Михалков

visibility 717

Военните разходи на САЩ за 2019 г. стигнаха $732 млрд и представляват 38% от световните разходи, разкри Стокхолмският международен институт за изследване на проблемите на мира (СИПРИ). Те са три пъти повече от разходите на втория в класацията Китай и над 10 пъти повече от третия и четвъртия Индия и Русия. На САЩ отдавна им е лепнат етикетът „световен жандарм“ и този дял от 38% само потвърждава верността му към днешна дата.

Идеологемата на Вашингтон, че армията му пази мира, демокрацията, човешките права, пазарната икономика, свободната търговия и сигурността на  корабоплаването по света, отдавна се възприема като димна завеса. Какво ли тогава прикрива тази димка?  В средата на 2019 г. един процент от най-богатите хора в света са притежавали над два пъти повече от нетния доход на 6,9 млрд хора на планетата ни, разкри този януари известната благотворителните организации „Оксфам“ по повод Световия икономически форум в Давос.

Връзката между жандармщината на САЩ и глобалната беднотия не е само в това, че вместо за повече оръжия, Вашингтон би могъл да дава повече пари за социална справедливост, включително и в самата Америка. Връзката е по-дълбока – Вашингтон се е превърнал в жандарма, благодарение на който транснационалните корпорации, акционери и спекуланти си пълнят джобовете, грабейки богатствата на други страни, макар и „по-легитимно“, а не както преди век или два.  В жандарма, благодарение на който институциите на тази държава заедно със Световната банка и МВФ обричат други страни да си самоубият държавността, местната промишленост, пълнокръвното здравепоазване, образование и силната социална политика. И сред тези обречени страни е и нашата България. С цялата си военна мощ САЩ са станали жандарма на неолибералната политика, при която настоящите 2153 най-богати хора в света притежават повече средства от най-бедните 4,6 милиарда от човечеството, които са 60% от световното население (пак според „Оксфам“). Сред тях са и крайно и относително бедните българи, които са над половината от населението на страната.

САЩ като жандарм на социалната несправедливост - дали пък това не е американският интерес?

Природният газ поевтинява с 9 %

автор:Дума

visibility 89

300 хиляди фирми може да купуват по-скъп ток

автор:Дума

visibility 488

/ брой: 101

Държавата ще разширява тол системата

автор:Дума

visibility 256

/ брой: 101

Малки хотелиери искат оставката на Ангелкова

автор:Дума

visibility 292

/ брой: 101

Отвориха хотели и къмпинги в Гърция

автор:Дума

visibility 91

Екипажът на "Дракон" влезе в МКС

автор:Дума

visibility 305

Полицай българин е ранен в САЩ

автор:Дума

visibility 416

Безредици и хаос заляха САЩ след смъртта на афроамериканец

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 101

Докога ще спекулират с търпението ни?

автор:Олга Маркова

visibility 600

/ брой: 101

О.з. ген. Кольо Милев: Не са ли твърде много силите ни за НАТО?

автор:Дума

visibility 674

/ брой: 101

Македонизъм

автор:Велиана Христова

visibility 498

/ брой: 101

Датата

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 101

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ