01 Март 2021понеделник19:04 ч.

ново:

Честита Баба Марта! Честита Баба Марта!

Стратегии и дежавю

/ брой: 19

автор:Деси Велева

visibility 530

Включване, стратегия, мониторинг, проекти, модели, план, приоритети, интеграция, програми, обобщени в една мащабна декада. Това са типичните ключови думи, разкриващи яловите опити на държавата да създаде условия за приобщаване на ромите към обществото през последните 20 години. За този период се чу за десетки инициативи, които  повишавали образованието и квалификацията на ромите, жизнената им среда, здравния им статус. Разните отговорни фактори като министри, ведомства, чиновници продължават да скачат от конференция на семинар, от семинар на дискусия, за да симулират загриженост и желание за работа по този тежък проблем.
Тук-там сигурно има малобройни успехи, но те не са адекватни на огромните нужди за осъществяване на така популярното ромско "включване". Което впрочем е пред провал, след като стана ясно, че нередности в обществени поръчки и липса на контрол от Министерството на регионалното развитие поставят под заплаха изпълнението на националната програма за подобряване на жилищните условия на ромите -  част от десетилетието на ромското включване (2005-2015 г.). Само по този показател са похарчени 5,6 млн. лв. Според публикувани през 2011 г. данни на Световната банка пък България губи годишно над 1 млрд. лв. заради несъстоялото се "включване" на ромите.
А още непреживели декадата, сънародниците ни са изправени пред нова интеграция, събрана в държавна стратегия за периода 2012-2020 г. Вчера въпросният документ бе представен от вътрешния министър Цветан Цветанов на поредната говорилня, от която едва ли ще има практическа полза. Самият той подходи към проблема с "оригиналното" обобщение, че ромите могат да бъдат част от икономическия подем на страната, както и че можем да приложим успешни чужди модели в тази насока. И бла-бла, бла-бла. Поредното дежавю за всички, но не и за държавата, която като че сега чак открива проблемите на ромите и тепърва търси начини да се пребори с тях.
А нуждите на ромите у нас са прости, трябва да се помисли повечко само за реализацията им. А те ще имат работа, жилища, добри условия за живот, когато първо получат образование. То е обикновено пренебрегваното разковниче, за което трудно се намират пари и полагат усилия. Обхващането на малчуганите в предучилищни групи в детската градина и целодневни класове в училище са основополагането на интеграцията. Подходящи условия за обучение, стимули за учители и родители са азбучната истина, открита в целия свят. И съвсем не е нужно да се изписват тонове страници от излишни документи, за да се плаща на авторите им. Но явно те още дълго ще доминират, защото са пътят към финансовото осигуряване на хора, които съвсем нямат ромски произход. Именно чрез проектите, плановете и програмите все някой намира начин да инвестира в собственото си бъдеще. Не в това на ромите.

 

Тегленето на пари от банкомат поскъпна

автор:Дума

visibility 1002

/ брой: 41

Нови стикери за електроуредите от днес

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 41

Очакват поскъпване на стоки и услуги

автор:Дума

visibility 395

/ брой: 41

Туроператори на протест, провозвачи плашат с блокада

автор:Дума

visibility 281

/ брой: 41

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ