25 Май 2020понеделник09:28 ч.

Не сме сред рисковите държави

Страната ни обаче продължава да е в предупредителната зона

/ брой: 141

автор:Дума

visibility 1931

България е на 126-а позиция от общо 177 страни в индекса на провалените държави за 2010 г., показва класацията, подготвена съвместно от американската обществена организация "Фонд за мира" и списание "Форин полиси". Индексът е изчисляван от 2005 година. Миналата година България бе на 128-о място. Страната ни не е сред държавите, изложени на най-голям риск, но остава във втората от общо четири категории - т.нар. предупредителна зона. От ЕС само Кипър и Румъния са във втората категория. Те заемат съответно 114-о и 128-о място. На най-голям риск от балканските страни е изложена Босна (60-а позиция), следвана от Сърбия/Косово (86-а), Турция (89-а), Македония (103-а) и Албания (121-а). Най-стабилната балканска държава е Гърция, която, въпреки тежката криза, в която е изпаднала, е на 147-а позиция и попада в третата категория - т.нар. умерена зона. В тази група са още Хърватия (131-во място) и Черна гора (134-то).
Според проучването Сомалия продължава за трета поредна година да оглавява индекса на провалените държави. Наред с нея в незавидната челна десетка влизат още Чад, Судан, Зимбабве, Демократична република Конго, Афганистан, Ирак, Централноафриканската република, Гвинея и Пакистан.
Авторите обръщат внимание, че откакто е изчисляван индексът, държавите в челната десетка са, общо взето, едни и същи. Само 15 страни са намирали място там през шестгодишната история на класацията. Афганистан и Ирак си разменят шестото и седмото място. От бившите съветски републики най-рискови са Узбекистан, Грузия и Таджикистан, които заемат съответно от 36-о до 38-о място. По-добрата позиция на Киргизстан - 45-а, се обяснява с факта, че неотдавнашните размирици в тази страна просто не са били отчетени от авторите на индекса. Русия се стабилизира, като пада от 71-о до 80-о място в индекса. За сравнение Индия е 79-а, Китай - 62-и, а Съединените щати - 158-и.
Най-стабилни са скандинавските държави, като последните три места заемат Норвегия (последна, т.е. най-стабилна), Финландия и Швеция.
Авторите на Индекса на провалените държави взимат под внимание редица социални, икономически, политически и военни критерии, за да класират страните според степента на тяхната стабилност. Те измерват уязвимостта им от влошено управление или влошаване на състоянието на обществото, както и от вътрешни конфликти, придружени с насилие.

Като светлина ще потъна...

автор:Елена Алекова

visibility 486

/ брой: 96

Не погубвайте българския език!

автор:Любомир Калев

visibility 904

/ брой: 96

Датата

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 96

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ