31 Май 2020неделя11:01 ч.

Столичната общинска икономика e на загуба от 31 млн. лв.

Центърът за градска мобилност е най-големият печеливш с приходи от билети, паркиране и скоби

/ брой: 109

автор:Деси Велева

visibility 641

Столичното кметство продължава да губи от общинските си дружества. През миналата година загубите са били в размер на 31 млн. лв., показват отчетите за състоянието им, които трябва да бъдат приети в четвъртък от Столичния общински съвет. Основната част от загубите и тази година идват от дейността на "Топлофикация". Тя е на минус с 20 млн. лв. От общината обаче се похвалиха, че загубите на дружеството са намалели с 14 млн. лв. в сравнение с предходната 2017 г. В същото време обаче и задълженията му растат и надхвърлят 800 млн. лв.  

По традиция другите най-големи губещи в общинската икономика са транспортните дружества. Авто- и електротранспортът са на минус съответно с 2,2 млн. лв. и 4,7 млн. лв. през 2018 г. Двете общински фирми продължават да трупат задължения, които са с общ размер от 85 млн. лв. Вече втора година изненадващо и "Метрополитен" отчита загуби. Въпреки че те намаляват, фирмата още не може да излезе на печалба. Дружеството губи 3,2 млн. лв. през 2018 г. С най-малка загуба е "Спортна София", като от общината я обясниха с инвестициите на дружеството. 

Центърът за градска мобилност продължава да бъде най-големият печеливш с приходите си от билети, паркиране в синя и зелена зона, както и от поставянето на скоби. 110 млн. лв. са влезли в касичката на дружеството по тези пера през миналата година. С над 10% са се увеличили приходите само от есемесите за платено паркиране и от принудителното задържане на автомобили в нарушение. Въпреки високите приходи и отчетената чиста печалба за годината на дружеството продължава да тегне дълг от 94 млн. лв. От общината изтъкнаха, че то основно инвестира в нови тротоари и паркинги. 

Въпреки положителните финансови баланси при някои общински фирми се забелязва сериозен спад в печалбите. Една от тях е "Егида", която е спечелила със 700 хил. лв. по-малко в сравнение с предходната година. 800 000 лв. по-малко са влезли и в "Софийски имоти". "Чистота-Искър" пък е почти на нула, след като печалбата й през годината е намаляла с половин милион лева. 

От общината обаче не пропуснаха да уточнят, че целта на общинските фирми не е печалба на всяка цена, защото те имали основно социални функции. 

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 1234

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 503

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 259

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 648

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1821

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 485

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ