08 Декември 2021сряда02:23 ч.

Снимка БГНЕС

Стефан Янев иска плавен преход към зелена енергия

автор:Дума

visibility 284

Българската икономика е силно енергоемка и зависима от въглищната енергия. Затова преходът към зелена енергия трябва да бъде плавен за регионите и населението. Това послание отправи българският премиер Стефан Янев в началото на днешната конференция „Зеленият преход – решения и предизвикателства за България“. Янев е категоричен, че в българското общество има нужда от допълнителен дебат по темата, за информационна кампания и осведоменост.

Когато говорим за „Зелената сделка“, не трябва да се фокусираме единствено върху това какво затваряме, а върху това какво отваряме и градим, дали сме в състояние да градим бъдещето, смята премиерът.

Надявам се заедно в диалог и с конструктивизъм да се справим успешно с предизвикателствата, които стоят пред нас, подчерта той, говорейки за „Зеления преход“ в условията на ковид пандемия и шоковото поскъпване на енергоносителите.

Приветствам зелената идея и усилията да съхраним околната среда, природата ни и природните ни дадености. Добре осъзнавам необходимостта и от адекватно адресиране на всички онези проблеми, свързани със замърсяването и климатичните проблеми. Споделям разбирането, че инвестицията в зелени технологии е инвестиция в бъдещето, в нашата обща перспектива за устойчиво развитие и просперитет, инвестиция нашия цивилизационен модел и необходимостта от неговото надграждане, инвестиция в благополучието на нашите народи, подчерта Янев.

Първата реална крачка по пътя към зеления преход на България е националният План за възстановяване и устойчивост, убеден е примерът. Планът полага основите на зелената и цифровата трансформация на икономиката, посочи още Стефан Янев.

Нашият план, не само отговаря на визията и приоритетите на Европейския съюз, но и почива на изцяло нова философия за развитието на българската икономика. Основните промени в него обхващат: приоритизирането на декарбонизацията на икономиката, засилена подкрепа за бизнеса, инвестиционен фокус в социалната сфера, образование, здравеопазване, социална подкрепа, което чрез инвестиции и човешки капитал също ще повиши потенциала на икономиката ни, обърна се Янев към участниците в конференцията.

В Европа има 30 въглищни региона, които знаят, че дългосрочното им бъдеще не може да бъде свързано с въгледобива, а хората, които работят в тези региони трябва да бъдат обучени и преквалифицирани, заяви от своя страна заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс, цитиран от БНР.

Мога да се ангажирам днес тук пред вас, че ще разгледаме този план като имаме предвид, че България има сериозни предизвикателства в енергийния си сектор. Ще гарантираме, че преходът във въгледобивните региони ще бъде извършен по един справедлив и начин и ви обещавам – ангажирам се, че никой няма да бъде изоставен и забравен.

Партиите оптимисти за съставянето на кабинет

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 236

Медици от УМБАЛ "Лозенец" излязоха на протест

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 236

Застрояват с десетки блокове зелен клин на София

автор:Деси Велева

visibility 177

/ брой: 236

МРРБ обвини КЕВР за фалит на ВиК сектора

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 236

Готвят нови изисквания за имотите

автор:Дума

visibility 216

/ брой: 236

Икономиката забави ръста до 4,6%

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 236

Жилищата в София поскъпнаха с 63%

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 236

Минск възразява срещу опитите за натиск

автор:Георги Христов

visibility 201

/ брой: 236

Китай с контрамерки за бойкота на САЩ

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 236

Откриха следи от кокаин в британския парламент

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 236

Социални протести в Австралия

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 236

Полза нулева

автор:Евгени Гаврилов

visibility 176

/ брой: 236

Безумие: 39 ВУЗ за икономика у нас

автор:Велиана Христова

visibility 364

/ брой: 236

София не старее, но и не блести

автор:Деси Велева

visibility 114

/ брой: 236

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ