22 Януари 2022събота01:56 ч.

ново:

Радев: Не приемаме ултимативни искания от когото и да било *** Руското външно министерство: НАТО да се изтегли от България и Румъния *** Испания изпраща военна техника в България заради напрежението в Украйна *** Лавров: Русия не смята да напада Украйна, НАТО раздухва истерията *** Асен Василев: В Бюджет 2022 залагаме ръст на БВП от 4,8% *** Нови противоепидемични мерки влизат в силата на територията на София Радев: Не приемаме ултимативни искания от когото и да било *** Руското външно министерство: НАТО да се изтегли от България и Румъния *** Испания изпраща военна техника в България заради напрежението в Украйна *** Лавров: Русия не смята да напада Украйна, НАТО раздухва истерията *** Асен Василев: В Бюджет 2022 залагаме ръст на БВП от 4,8% *** Нови противоепидемични мерки влизат в силата на територията на София

В сборника читателите ще открият 23 непреходни текста

"Стършел" празнува 75 години и с книга

В антологията са събрани някои от най-забавните разкази на Радой Ралин, Борис Априлов и други български сатирици

/ брой: 236

автор:Дума

visibility 253

Емблематичният вестник "Стършел" отбелязва 75-годишнината си и със знакова книга. В хумористичната антология "Класика в жанра" (изд. "Сиела") Михаил Вешим и Румен Белчев събират някои от най-забавните разкази на Радой Ралин, Борис Априлов и много други знаменити български автори, превърнали се в класици на родната сатира.

В "опит да обхванат необхватното" изобилие от стършелови разкази, двамата съставители селектират 23 текста, в които се оглежда жужащата душа на любимия вестник. Сред тях ценителите ще открият непреходни творби на Станислав Стратиев, Йордан Попов, Мирон Иванов, Петър Незнакомов, Ясен Антов и на много други сатирици от няколко поколения.

Макар и различни литературни "парчета", абсолютно всеки от текстовете, включени в антологията, наистина е издържал "теста на времето". А много от произведенията са били превеждани и публикувани в известни чуждестранни медии.

Във времена, когато печатните издания са все по-застрашени от инвазията на дигиталния свят, "Класика в жанра" със съставители Михаил Вешим и Румен Белчев се превръща в посланик на цяла епоха. Антологията отдава почит на някои от най-остроумните български писатели, посветили перото си на усмивката и истината в литературата.

"Стършел" - хумористичният седмичник с име на жилещо насекомо, през 2021-ва навърши 75 години. Това го прави най-старият български вестник, който излиза без прекъсване, без да е променял името и нрава си.

ДУМА припомня, че до 19 декември във фоайето на третия етаж на музея "Дом на хумора и сатирата" в Габрово може да се види изложбата "Стършел на 75". В експозицията са представени шаржове и автошаржове на 39 автори и сътрудници на вестника.

 

 

 

 

Защо гласувахме в ООН за Истанбулската конвенция?

автор:Дума

visibility 830

/ брой: 14

Диагнозата на думите

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 14

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ