20 Януари 2020понеделник23:12 ч.

Станишев с двамата комисари Хелена Дали и Никола Шмит

Станишев: ЕК стартира с леви политики под натиска на социалистите

Комисията започва работа по прилагането на Социалния стълб и европейска рамка за минималните заплати

автор:Дума

visibility 307

„Днес Европейската комисия ще обяви, че започва консултации за въвеждането на Европейска рамка за минималните работни заплати, което беше едно от ключовите послания в кампанията на ПЕС за европейските избори. Едновременно с това стартира работата по мащабен план за реализиране на принципите на Социалния стълб – също приет благодарение на левите в Европа. Той се очаква да включва стратегия за нови умения на работниците, продължаване на Младежката гаранция, стратегия за равенство между половете по отношение на заплащането и пенсиите, регулиране на условията на работа чрез уеб-базирани платформи, въвеждането на Детска гаранция, план за социална икономика и др.“
Така президентът на ПЕС и български евродепутат Сергей Станишев коментира предложението на ЕК, което ще бъде представено по-късно днес в Страсбург от заместник-председателя на ЕК Валдис Домбровскис и от комисаря по работни места и социални права Никола Шмит.
„Доволен съм, че новата Европейска комисия започва приоритетно работа по леви, социални политики, в изпълнение на поетите към ПЕС ангажименти. Тези инициативи ще бъдат водени от представител на нашето политическо семейство – комисаря за работни места и социални права Никола Шмит (Люксембург). Това са стъпки в правилната посока, стъпки към по-справедлива Европа.“, коментира лидерът на социалистите.
„За съжаление, изгубихме много време. Комисията „Юнкер“ не постигна съществен напредък по тези теми – десните показаха, че нито имат желание, нито капацитет да реализират социални политики. Ключовите постижения през изминалия мандат – ревизирането на директивата за командированите работници,  директивата за баланс между професионалния и личния живот, въвеждането на Европейския социален стълб – се дължаха най-вече на натиска на социалистите. Днес отново левите комисари започват да изпълняват предизборните си обещания и те са движещата сила за предложенията на ЕК.“
„В XXI век, в няколко държави в ЕС, включително България, минималната работна заплата все още е под линията на бедността. Прекалено много хора работят, но не могат да си позволят достоен начин на живот, да си платят сметките за отопление, да осигурят качествено образование или храна за децата си. Към това трябва да се добави и сивият сектор, който има застрашителни размери в страни като България, където все още е практика работникът да се осигурява на минимална заплата, а да получава пари „на ръка“. В същото време, условията на труд продължават да бъдат потресаващо лоши в редица сектори. Трябва да положим сериозни усилия да сложим край на всичко това както у нас, така и в ЕС.“, категоричен е Станишев.
Европейската рамка за минималните заплати няма за цел да наложи еднаква заплата навсякъде в ЕС. Тя ще има за цел да повиши минималното заплащане за труд до адекватни за всяка държава нива или чрез законови промени, или чрез колективно договаряне.
„За съжаление, за България изравняването на социалните стандарти и доходите с европейските остава непостижима цел. Икономическото развитие не успява да осигури достоен живот за всички работещи, а неравенствата продължават да растат, което засяга най-уязвимите социални групи като нискоквалифицирания труд, пенсионерите и децата. Тези проблеми не могат да бъдат решени с една европейска директива, а изискват цялостни и последователни политики от страна на управляващите. Затова смятам, че България има интерес да подкрепи тези инициативи и да стимулира бизнеса да инвестира в по-добра квалификация, по-добро заплащане и по-добри условия на труд, вместо да увеличава извънредния труд от 150 на 300 часа годишно или да прехвърля плащането на първия ден от болничните от работодателя на работника“, заключи Станишев.

Проверяват Центъра за възрастни хора с деменция в Пловдив

автор:Дума

visibility 0

Грипна епидемия в Дупница и Сапарева баня

автор:Дума

visibility 18

Войната за лотариите се разгаря все повече

автор:Дума

visibility 31

/ брой: 13

Перник има вода за 32 дни, търсят тръби и от чужбина

автор:Деси Велева

visibility 33

/ брой: 13

България внася повече ток, отколкото изнася

автор:Дума

visibility 36

/ брой: 13

Пускат жалба до ЕК срещу привилегиите на банките у нас

автор:Дума

visibility 32

/ брой: 13

В Северозапада - 1/3 от европарите се инвестират в Плевен

автор:Дума

visibility 29

/ брой: 13

Пълним джобовете на богаташите

автор:Дума

visibility 36

/ брой: 13

Путин сменя и главния прокурор

автор:Дума

visibility 33

/ брой: 13

Сърбия купи от Русия "Панцир-С1"

автор:Дума

visibility 32

/ брой: 13

Кратки новини

автор:Дума

visibility 29

/ брой: 13

Диря в науката и политиката

автор:Велиана Христова

visibility 47

/ брой: 13

Датата

автор:Дума

visibility 32

/ брой: 13

Нужен ли е вот на недоверие сега?

автор:Вяра Емилова

visibility 872

/ брой: 12

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ