13 Юли 2020понеделник02:14 ч.

От редактора

Стъкленото око на Гео Милев

/ брой: 11

автор:Боян Бойчев

visibility 1054

Някой беше нарекъл България "страна на убитите поети". 

Днес си спомняме за Гео Милев. Удушен с тел в полицията. Тленните му останки са разпознати в масов гроб по стъкленото око, което поетът носи след тежкото раняване през Първата световна война. 

Ако внимателно се вслушаме в думите на поета, ще чуем, че България има бъдеще само ако стане отново "държава на духа" и ако успее да съгради действено гражданско общество, в основата на което са не "апостолите на демагогията, лъжата и кражбата", а "народът, в недрата на когото дреме енергията на неговото бъдеще".

Дълг на поетите, писателите, творците е да не мълчим, а да будим народа и неговата енергия. Прекалено много апатия и мълчание се е събрало в обществото ни. 

Само един пример от миналата седмица. 

Наскоро се договорихме да проведем диалог за промяна на конституцията, заяви Дейвид Хейл, заместник държавният секретар по политическите въпроси. Както и че САЩ били против втората тръба на "Турски поток". Не е ли това груба намеса в суверенитета на България? И за такова нещо би трябвало американската посланичка да бъде привикана за обяснения, а не за да бъде свойски гушкана. 

Обаче... Мълчание. 

Политиците ни превърнаха България във васална държава. 

В тази връзка да си припомним Гео Милев в една от неговите статии. 

"Ръководителите на народа станаха "управници" на народа. И не съдбините на народа бяха ръководно начало за тях, а тяхната лична амбиция, техният личен егоизъм. Защото тия избрани синове на народа - народните управници - не бяха и избрани синове. Те бяха винаги най-недостойните синове на народа, пълна противоположност на ония самопожертвали се идеалисти - Раковски, Ботев, Левски, дядо Славейков и пр., които родиха българският народ. И днес, и досега винаги са били отпуснати юздите на демагогията. Всички идват с блестящи лозунги на тая или оная партия, но зад тия лозунги хитро се спотайват безчестното хищничество и лакомият егоизъм. Лъжата лъже, лъжата управлява, лъжата краде. И тия гении на злото, които са "управлявали" до днес българския народ, насъскаха и тласкаха тоя народ в три безумни войни, които го разориха, които го превърнаха в прогнил труп - плячка на лакоми гарвани… "Властта" е занаятът, доходният занаят на българските тъй наречени политически дейци. Тяхната "политическа дейност" впрочем е била винаги само "борба за власт"".

Днес думите на Гео Милев продължават да са актуални. 

А стъкленото му око продължава да ни гледа...  

ЕЦБ поема надзора на банките у нас

автор:Дума

visibility 281

/ брой: 131

300 хил. фирми излизат на свободния пазар на ток

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 131

Газът поскъпва от август

автор:Дума

visibility 263

/ брой: 131

Заведенията със специален знак, че спазват мерките

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 131

В Русия успешно изпробват ваксина срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 308

/ брой: 131

Ердоган: Градим велика Турция

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 131

Трансфер на капитали у нас извършвал Заев

автор:Дума

visibility 169

/ брой: 131

Продължава диалогът Белград-Прищина

автор:Дума

visibility 129

/ брой: 131

Държавата на "Големите птици"

автор:Ина Михайлова

visibility 546

/ брой: 131

Пешеходци срещу автомобили

автор:Деси Велева

visibility 245

/ брой: 131

Израстването на едно общество

автор:Милена Милошева

visibility 267

/ брой: 131

Изповед на една 60-годишна жена

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ