01 Юни 2020понеделник16:58 ч.

Среща с малко ясноти и много неизвестни

Преподавател и негова бивша студентка подредиха изложба в столична галерия

/ брой: 42

автор:Дума

visibility 727

Изложба на Димитър Грозданов и Ива Кръчмарска е подредена до 2 март в галерия "Сезони" (ул. "Кракра" 2A). 
Изявата на Димитър Грозданов и Ива Кръчмарска има няколко ясноти и много неизвестни. Ясно е самото заглавие, носещо символиката на Кръчмарска-Грозданов и смисъла от афиша, където две чаши са композирани като пясъчен часовник.
Преподавател и негова бивша студентка, разделени възрастово от няколко десетилетия, са разделени и от наименованията на творбите. Работите на Ива Кръчмарска се наричат "Начало", а  на Д. Грозданов - "По средата". Дотук сякаш анекдотът преобладава, а всъщност става въпрос за  изложба, която е пределно лаконична, опростена и концептуално ясна. Именно тук се срещат нейните автори - в строгостта, безусловността и чистотата на черното и бялото. И оттук започват многото неизвестни, състоящи се в индивидуалните подходи,  вплетени във всяка творба.

Димитър Грозданов

Димитър Грозданов е един от значимите автори в България от периода на 80-90-те г. до днес. Роден е през 1951 г., завършил е изкуствознание в Националната художествена академия. Критик и художник, фигурата на Грозданов е основен проводник на промените, на радикалните прояви в началото на 90-те г. През 1991-а той става главен редактор на месечното списание "Изкуство - Art in Bulgaria". По време на творческото си развитие Д. Грозданов организира и участва в редица симпозиуми, пърформънси, акции и международни експозиции. Досега има над 40 самостоятелни изложби у нас и зад граница.
Ива Кръчмарска е родена през 1985 г. в София. Миналата година се дипломира в специалност текстил в НХА. Още докато следва, се изявява в групови изложби на студенти в галериите арт център "Алтера", "Аросита", "Рефлекси" в София, както и в галерия "North karelia polytechnic" в Йоенсо, Финландия. Има и самостоятелна изложба в столичната галерия "Аросита", озаглавена "Опит за летене". Кръчмарска взима участие в юбилейната експозиция на специалност текстил м. г. в галерия "Индустриална 11", и на международния проект  "Куросава. Отражения" в арт център "Форум". Участва в много уъркшопове и пленери в страната.


  

300 хиляди фирми може да купуват по-скъп ток

автор:Дума

visibility 462

/ брой: 101

Държавата ще разширява тол системата

автор:Дума

visibility 236

/ брой: 101

Малки хотелиери искат оставката на Ангелкова

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 101

Бюджетът е с излишък от 1,3 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 101

Екипажът на "Дракон" влезе в МКС

автор:Дума

visibility 284

Полицай българин е ранен в САЩ

автор:Дума

visibility 387

Безредици и хаос заляха САЩ след смъртта на афроамериканец

автор:Дума

visibility 289

/ брой: 101

Русия разобличи обвинения на Вашингтон

автор:Дума

visibility 328

/ брой: 101

Докога ще спекулират с търпението ни?

автор:Олга Маркова

visibility 546

/ брой: 101

О.з. ген. Кольо Милев: Не са ли твърде много силите ни за НАТО?

автор:Дума

visibility 593

/ брой: 101

Македонизъм

автор:Велиана Христова

visibility 412

/ брой: 101

Датата

автор:Дума

visibility 165

/ брой: 101

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ