22 Май 2019сряда15:45 ч.

Споразумението за Европейския орган по въпросите на труда – значим успех за групата на социалистите и демократите

автор:Дума

visibility 1456

Днес преговарящите от страна на Европейския парламент и Съвета постигнаха споразумение по предложението за създаване на Европейски орган по въпросите на труда (ЕОТ), чиято цел е да сложи край на  трудовата експлоатация, да се справи с недекларирания труд в Европа и да гарантира справедливата мобилност  на работниците в целия ЕС.

Докладчик в сянка  от страна на Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент бе евродепутатът социалист Георги Пирински. Той заяви, че създаването на ЕОТ е значително постижение за социалистите, тъй като те от много години призовават към създаването на такъв орган. ЕОТ ще предоставя информация на гражданите относно техните права и задължение, ще гарантира стриктното спазване на трудовите права, ще противодейства на трудовата експлоатацията и ще се бори срещу формите на  съвременно трудово робство на европейско равнище. Пирински подчерта, че по време на преговорите, Групата на социалистите и демократите е успяла да включи в мандата на ЕОТ и борбата с така наречете фирми „пощенски кутии“. Компаниите, които се опитват да заобиколят  плащането  на подходящо  възнаграждение на своите служители или да нарушат трудовите им права чрез злонамерени  практики‚ ще бъдат обект на инспекции и ще им бъдат налагани глоби във връзка с извършените неправомерни действия. За постигането на тези цели ЕОТ ще насърчава сътрудничеството между компетентните национални органи на доброволна основа.

Включването на социалните партньори в управителния съвет на новия орган е също ключово постижение от гледна точка на социалистите. Това определено ще помогне на ЕОТ да оправдае големите очаквания и надежди, които са му възложили. Органът ще започне работа през 2019 г. и се очаква да достигне пълния си оперативен капацитет до 2024 г. 

Гласуването на резултатите от триалозите в Комисията по заетост и социални въпроси на Европейския парламент е предвидено за 19 февруари 2019 г., като ще бъде последвано от гласуване на пленарно заседание през месец април 2019 г.

ЧЕЗ се оттегля от делото срещу КЗК

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 96

70 000 дка земи са с поражения от градушките

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 96

Близо 1/3 от жилищата у нас са необитаеми

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 96

Гласуват вот на недоверие към Курц

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 96

Химическите компании са опасни за европейците

автор:Дума

visibility 138

/ брой: 96

Нивото на океаните може да се покачи с 2 метра

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 96

Законът срещу училището

visibility 525

/ брой: 96

Слугинажът

visibility 168

/ брой: 96

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ