29 Май 2020петък09:34 ч.

Споразумението за Европейския орган по въпросите на труда – значим успех за групата на социалистите и демократите

автор:Дума

visibility 1893

Днес преговарящите от страна на Европейския парламент и Съвета постигнаха споразумение по предложението за създаване на Европейски орган по въпросите на труда (ЕОТ), чиято цел е да сложи край на  трудовата експлоатация, да се справи с недекларирания труд в Европа и да гарантира справедливата мобилност  на работниците в целия ЕС.

Докладчик в сянка  от страна на Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент бе евродепутатът социалист Георги Пирински. Той заяви, че създаването на ЕОТ е значително постижение за социалистите, тъй като те от много години призовават към създаването на такъв орган. ЕОТ ще предоставя информация на гражданите относно техните права и задължение, ще гарантира стриктното спазване на трудовите права, ще противодейства на трудовата експлоатацията и ще се бори срещу формите на  съвременно трудово робство на европейско равнище. Пирински подчерта, че по време на преговорите, Групата на социалистите и демократите е успяла да включи в мандата на ЕОТ и борбата с така наречете фирми „пощенски кутии“. Компаниите, които се опитват да заобиколят  плащането  на подходящо  възнаграждение на своите служители или да нарушат трудовите им права чрез злонамерени  практики‚ ще бъдат обект на инспекции и ще им бъдат налагани глоби във връзка с извършените неправомерни действия. За постигането на тези цели ЕОТ ще насърчава сътрудничеството между компетентните национални органи на доброволна основа.

Включването на социалните партньори в управителния съвет на новия орган е също ключово постижение от гледна точка на социалистите. Това определено ще помогне на ЕОТ да оправдае големите очаквания и надежди, които са му възложили. Органът ще започне работа през 2019 г. и се очаква да достигне пълния си оперативен капацитет до 2024 г. 

Гласуването на резултатите от триалозите в Комисията по заетост и социални въпроси на Европейския парламент е предвидено за 19 февруари 2019 г., като ще бъде последвано от гласуване на пленарно заседание през месец април 2019 г.

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 450

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 100

Меркел: ЕС да поеме повече отговорност в света

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 234

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1166

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 385

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ