19 Септември 2019четвъртък07:45 ч.

Спектакъл на ансамбъл "Пирин" излезе на DVD

/ брой: 235

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 1573

"Жетва" на Марин Големинов, "Виено, кършено от три ката...", "Бой се отвори", "Не наливай, моме", "Слушам ви гласа жалостен", и "Влаинки" на Петьо Кръстев, "Гласът на Пирин" на Кирил Стефанов, Тракийски танц на Матьо Добрев и други, общо 15 произведения на ансамбъла за народни песни и танци "Пирин" са част от спектакъла "Старо имане", издаден на DVD от музикална къща "Гега ню". Главен художествен ръководител и диригент на оркестъра е Петьо Кръстев, главен хореограф - Тодор Бекирски, диригентка на хора - Йоланта Лазарова. Солисти са Здравко Мандаджиев, Стойка Германова, Димана Боянова, Таня Костова, Юри Крумов, Мирослав Юговски.
Ансамбъл "Пирин" е основан преди повече от 55 години в Благоевград и много бързо се налага като една от най-добрите и атрактивни формации. В репертоара му са включени оригинални песни и танци предимно от Пиринския край. Но в последните години в програмата на трупата все повече са застъпени и други фолклорни области. Това разнообразие от музика и танци, представени с изключително красиви костюми, ще чуят и видят зрителите на "Старо имане". Разделен в две части, спектакълът съживява митове и обреди, празници и делници не само от Югозападна България, но и от други български фолклорни области. Вихрените шопски хора се редуват с изящните женски хора, с пиринските и тежките мъжки добруджански танци. А хорът, оркестърът и солистите със своето майсторство и талант са равностойни партньори и оформят цялостната сценична картина.
"Пирин" - българският ансамбъл за песни и танци, е щедър дар за света! - това признание на импресарска къща "Колумбия" от САЩ обобщава творческите постижения на състава и въздействието му върху зрителите.
 

БСП поиска: Без споразумения при тежки престъпления

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 180

15 882 подписа за промени в НПК внесе БСП в парламента

автор:Юлия Кулинска

visibility 67

/ брой: 180

Тристранката прие да отпаднат специалистите от ТЕЛК

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 180

Неодобрението към правителството скача над 50%

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 180

Гроздоберът подрани заради климатичните промени

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 180

3,1% е реалният икономически ръст през 2018 г.

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 180

Банките ще отделят 0,5% от кредитите като буфер от октомври

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 180

Обсъждат международен консорциум за АЕЦ "Белене"

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 180

Стачка на морския транспорт в Гърция

автор:Дума

visibility 0

Саудитска Арабия обвини Иран за атаката с дронове

автор:Дума

visibility 90

САЩ предлагат на ЕС общ проект за Украйна

автор:Дума

visibility 124

/ брой: 180

Датата

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 180

Поети с белезници

автор:Лозан Такев

visibility 40

/ брой: 180

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ