18 Септември 2021събота23:42 ч.

Спектакъл на ансамбъл "Пирин" излезе на DVD

/ брой: 235

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 2291

"Жетва" на Марин Големинов, "Виено, кършено от три ката...", "Бой се отвори", "Не наливай, моме", "Слушам ви гласа жалостен", и "Влаинки" на Петьо Кръстев, "Гласът на Пирин" на Кирил Стефанов, Тракийски танц на Матьо Добрев и други, общо 15 произведения на ансамбъла за народни песни и танци "Пирин" са част от спектакъла "Старо имане", издаден на DVD от музикална къща "Гега ню". Главен художествен ръководител и диригент на оркестъра е Петьо Кръстев, главен хореограф - Тодор Бекирски, диригентка на хора - Йоланта Лазарова. Солисти са Здравко Мандаджиев, Стойка Германова, Димана Боянова, Таня Костова, Юри Крумов, Мирослав Юговски.
Ансамбъл "Пирин" е основан преди повече от 55 години в Благоевград и много бързо се налага като една от най-добрите и атрактивни формации. В репертоара му са включени оригинални песни и танци предимно от Пиринския край. Но в последните години в програмата на трупата все повече са застъпени и други фолклорни области. Това разнообразие от музика и танци, представени с изключително красиви костюми, ще чуят и видят зрителите на "Старо имане". Разделен в две части, спектакълът съживява митове и обреди, празници и делници не само от Югозападна България, но и от други български фолклорни области. Вихрените шопски хора се редуват с изящните женски хора, с пиринските и тежките мъжки добруджански танци. А хорът, оркестърът и солистите със своето майсторство и талант са равностойни партньори и оформят цялостната сценична картина.
"Пирин" - българският ансамбъл за песни и танци, е щедър дар за света! - това признание на импресарска къща "Колумбия" от САЩ обобщава творческите постижения на състава и въздействието му върху зрителите.
 

Айтос на протест: „Без тирове убийци!“

автор:Дума

visibility 152

Съборът на БЛС преизбра д-р Иван Маждаров

автор:Дума

visibility 174

Петков и Василев представят проекта си утре

автор:Дума

visibility 1127

Стефан Янев се срещна с пътните строители

автор:Дума

visibility 274

Задава се риск за бюджет 2022

автор:Дума

visibility 605

/ брой: 179

НАП проверява спортния тотализатор

автор:Дума

visibility 281

/ брой: 179

Само момчета ще учат в гимназиите в Афганистан

автор:Дума

visibility 168

САЩ спретнаха англосаксонски военен пакт в Азия

автор:Дума

visibility 520

/ брой: 179

Курц: Пандемията за ваксинираните свърши

автор:Дума

visibility 440

/ брой: 179

Протести срещу дясната политика в Еквадор

автор:Дума

visibility 267

/ брой: 179

Страховете ни

автор:Георги Георгиев

visibility 1312

/ брой: 179

Не е яко да си вандал

автор:Велиана Христова

visibility 545

/ брой: 179

Президентската прокаженост на ГЕРБ

автор:Юри Михалков

visibility 842

/ брой: 179

Инфлацията ще ни помете безпощадно!

visibility 629

/ брой: 179

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ