07 Юли 2022четвъртък16:23 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще духа до умерен североизточен вятър и температурите навсякъде ще се понижат. Преобладаващите максимални ще са между 25°С и 30°С. Краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки ще има на много места в източната половина от страната. Над западната половина ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността. Днес ще духа до умерен североизточен вятър и температурите навсякъде ще се понижат. Преобладаващите максимални ще са между 25°С и 30°С. Краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки ще има на много места в източната половина от страната. Над западната половина ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността.

Снимки Гео Калев

Социалният цирк стимулира творческите способности

Методът подобрява образованието и интеграцията на деца и младежи със специални потребности в България

/ брой: 100

автор:Дума

visibility 61

Международна среща, част от проекта "Обучение в метода на социалния цирк за учители и социални работници", изпълняван от фондация "Мини арт", ще се проведе на 30 май от 14 до 17,30 ч. в новото пространство за цирково обучение и тренировки "Мини арт център" в София, ул. "Първа българска армия" 135, кв. "Орландовци"). Той подобрява образованието и интеграцията на деца със специални нужди, както и въвеждането на иновативната и ефективна практика на социалния цирк у нас, научи ДУМА от Мартина Панайотова, пиар експерт.
В рамките на срещата учители, социални работници и посетители с интерес към цирковото изкуство и социалните дейности ще могат да се запознаят с целите и методологията на "Социален цирк", представен от Гео Калев, както и с учебното помагало "Книжка-помощник за социален цирк" на Галина Риом-Ройбек и Владимир Николов.
Събитието включва и онлайн презентация с участието на директора на социалния цирк Circus Tvaers - Дания. В дискусията ще вземат участие и вече сертифицираните по Метода на социалния цирк курсисти, които през април и май преминаха през специално обучение. Целите на срещата са да се идентифицират и посочат добри практики, както и да се начертае цялостна визия за интегрирането на иновативната практика в образованието и социалните услуги в България. Проектът се финансира от програма "Европа" на Столичната община 2021 г. в партньорство с Circus Tvaers (Дания).
"Едно от най-големите предизвикателства в работата с уязвими деца е как да ги ангажираме пълноценно в учебния процес, имайки предвид техните нужди, интереси и способности. Често описваме тези деца като "различни" или "проблемни", имайки предвид, че тяхното поведение не се вписва в очакванията и изискванията на училищното обучение и извънкласните дейности. Обикновено в живота на такива деца присъстват травмата и отхвърлянето. Ние предлагаме един по-различен подход в работата с "различните деца", споделят авторите на иновативния метод и организатори на събитието от фондация "Мини арт", през чийто курс до този момент вече преминаха и сертифицираха над 50 социални работници и учители от сферата на социалната педагогика.
Социалният цирк е различен от традиционния, професионалния, с това че придава важност по-скоро на опита на участниците, отколкото на резултата от опита. Методът минава отвъд естетическата и развлекателната роля и набляга на установяване на връзки между участниците и общността. С други думи - за социалния цирк пътят е не по-малко важен от резултата и това освобождава и вдъхновява.
Има няколко принципа, които определят социалния цирк - създаване на сигурна и забавна среда; връзка с общността; даване на възможност за изразяване и творчество; сътрудничество между социална работа и цирк; продължителност във времето; оценка на нуждите на участниците; партньорско отношение с тях.


 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ