04 Август 2021сряда22:46 ч.

Община Русе постави 3 пейки с формата на книга в централните части на града. Върху техните повърхности са изписани биографии или цитати на емблематични за българската история личности...

София трябва да изкупи 160 000 кв. м частни земи, няма пари

Програмата за придобиване на собственост на Столичната община е нереалистична и предизборна, смятат общинските съветници от БСП

/ брой: 43

автор:Деси Велева

visibility 38

Столичната община планира да отчужди 160 000 кв. метра частни терени за улици, транспортна и инженерна инфраструктура и детски градини през тази година, но в същото време не предвижда достатъчно средства за тази дейност. Това показва съпоставка между Програмата за придобиване, управление и разпореждане с общинска собственост и Бюджет 2021 на София, приети на последната сесия на Столичния общински съвет. Първият документ е заложил десетки имоти, които трябва са бъдат отчуждени, но от втория става ясно, че средства липсват. 

В програмата е предвидено общината да придобие 160 000 кв. метра частни земи само през тази година. Близо 20 000 кв. метра от тях попадат в границите на улици и това налага спешното им отчуждаване. Както е добре известно, в последно време възникват редица скандали заради преграждане на улици или части от тях от частни собственици. Също 20 000 кв. метра се предвижда да се изкупят за Северната тангента, а още толкова - за инженерната инфраструктура. За разширяване на улици като "Тодор Каблешков", "Народно хоро", както и на Източната тангентна трябва да се предвидят пари за 85 000 кв. метра частни земи. 

По сметки на общинските съветници от БСП за 160 дка частни имоти общината ще има нужда поне от 40 млн. лева. В същото време от кметството предвиждат едва 8 млн. лева по това перо. 

"Кое е вярно - че с парите в бюджета ще отчуждавате или самата програма? Гласувате програмата с ясното съзнание, че тя е нереалистична, необезпечена и предизборна. Заигравате се с надеждите на гражданите", коментира действията на ГЕРБ общинската съветничка от БСП Диана Тонова. 

В програмата за управлението на общинската собственост за пореден път са заложени обекти от предишни години. Така например само терените за транспортна инфраструктура, които се прехвърлят от година на година, са 23, тези за инженерната инфраструктура са 7, толкова обекта не са отчуждени навреме и за детски градини и училища. Новите площи с частни собственици, които трябва да бъдат придобити, са 120.

Парламентът отряза ГЕРБ за комисия срещу МВР

автор:Юлия Кулинска

visibility 68

/ брой: 149

БСП не дава безусловна подкрепа на ИТН

автор:Павлета Давидова

visibility 72

/ брой: 149

Ще има компенсации за децата, останали извън забавачките

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 149

С 44 лева ще увеличат линията на бедност

автор:Аида Паникян

visibility 66

/ брой: 149

Започва закриването на "черната кутия" ДКК

автор:Дума

visibility 84

/ брой: 149

Заводи започват да спират производства

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 149

"Автомагистрали" е с нов изпълнителен директор

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 149

Три държави вече взеха пари от плана за възстановяване

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 149

Над 300 души спасени от пожар край Атина

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 149

Засилва се офанзивата на талибаните срещу армията

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 149

Финландската премиерка връща пари за храна

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 149

Иран заподозрян в отвличането на танкер

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 149

По-добре нови избори

автор:Георги Георгиев

visibility 51

/ брой: 149

Четирите годишни времена

автор:Лозан Такев

visibility 118

/ брой: 149

Дори с "фолклорна магия" на мюзевири няма угодия

автор:Стефан Здравков

visibility 124

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ