27 Февруари 2021събота17:07 ч.

София ще има по-голям бюджет, въпреки намалените приходи заради COVID

автор:Дума

visibility 453

Кметът на София предложи бюджет за 2021 година в размер на 1,884 милиарда лева. Което е повече от миналогодишния, въпреки че приходите в общинската хазна намаляха заради ковид кризата. През 2020-а се наложиха две актуализации на финансовия план на столицата.

Най-много от средствата, предвидени за ремонти, се предвиждат за трамвайното трасе от Съдебната палата до Княжево. Други над 65 милиона лева са за изграждане, разширения и ремонти на детски градини и ясли в София. 200 млн. лв. са заложени за борба с мръсния въздух, като почти цялата сума ще отиде за нови станции на метрото. Предстои София да изтегли и 60 млн. евро заем за стратегически инфраструктурни проекти, който ще връща 20 години.

Най-много пари - 1.375 млрд. лв. се залагат за държавно делегираните дейности, които се финансират от националния бюджет. Става въпрос за възнагражденията на учителите в общинските училища, работещите в столичните поклиники, общински болници и др.

Фандъкова обяви три стратегически цели на бюджета – изграждане на стратегическа инфраструктура, изграждане на транспортна инфраструктура, трамваен релсов път.

Основни ремонти ще започнат на бул. “Първа българска армия”, ул. “Кукуш”, тунелът на "Люлин" на бул. “Царица Йоана” заедно с трамвайния път, тунелът на НДК и бул. “Скобелев”, ул. "Н. Коперник“ и "Чепинско шосе“. За част от тези обекти София ще разчита и на рекордния заем за 120 млн. лева от Европейската инвестиционна банка, който вчера окончателно бе одобрен от Столичния общински съвет и ще се връща от софиянци 20 години при лихва 0.35%.

Най-голямата реконструкция, която ще започне през 2021 г., е на трамвайното трасе по бул. “Цар Борис III“ – от Съдебната палата до "Княжево“ - 31,6 млн. лв. за 2021 г., осигурени по програма "Региони в растеж”, каза Фандъкова. За ремонти в кварталите се предвиждат 50 млн. лв., което е със 7 млн. лв. повече от 2020 г. и гарантирани 10 млн. лв., които предоставяме директно на кметовете на райони.

В бюджета за 2021 г. се залагат проект, който да намали септичните ями. Това ще стане с пари от програма “Околна среда” и включва районите “Витоша”, “Връбница”, “Лозенец”, “Овча купел”, “Сердика” и “Банкя”.

Една от моите лични каузи за 2021 г., е да гарантирам финансиране за разширенията на метрото към “Подуяне” и през “Слатина, каза още кметът.

С 12.1 млн. лв. ще се подменят старите печки на дърва и въглища с нови екологични уреди за отопление. Увеличават се средствата за миене на улици и над 1 млн. лв. се дават за премахване на т. нар. “кални точки” в кварталите, които са източник на прах.

Прашният въздух ще се бори и с нови паркови пространства. 4.6 млн. лв. са предвидени за инвестиции в основни градски паркове  – основните обекти са изграждане на връзка на “Люлин” със Западен парк, довършване на Северен и възстановяване на нови знакови места и алеи от Борисова градина.

 Най-големи загуби от пандемията през 2020 г. е понесъл столичният градски транспорт и те възлизат на близо 50 млн. лв.

Прогнозата ни за общинските приходи през 2021 г. е 108 млн. лв. повече за държавно делегирани дейности, 35.5 млн. повече привлечени средства от европейските програми, 56 млн. лв. - от инвестиционни заеми и преходен остатък и 22 млн. лв. повече собствени приходи, спрямо първоначалния бюджет за 2020 г.

 

БСП посочи приоритетите си в сектор „Туризъм“

автор:Дума

visibility 270

НАП подхваща хората със системни доходи от продажби в нета

автор:Дума

visibility 414

/ брой: 40

Задава се масова подмяна на топломери и водомери

автор:Дума

visibility 530

/ брой: 40

ЕК предлага роумингът на едро в ЕС да поевтинее още

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 40

Гърция с нови ограничения

автор:Дума

visibility 113

Чехия и Словакия удължиха извънредното положение

автор:Дума

visibility 127

САЩ удариха ирански милиции в Сирия

автор:Дума

visibility 292

"Упражнението" синдикален меморандум

автор:Ева Костова

visibility 397

/ брой: 40

Общото и личното благоденствие

visibility 344

/ брой: 40

България иска мир, не война в Черно море

visibility 480

/ брой: 40

Нека си спомним за една изключителна жена

visibility 382

/ брой: 40

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ