07 Март 2021неделя15:02 ч.

Столичната община ще трябва да изплати 5 милиона лева на превозвача “МТК гроуп”, за да не бъде осъдена за по-голяма сума

София харизва още милиони по спорен договор

Столичната община ще трябва да изплати 5 милиона лева на превозвача "МТК гроуп", за да не бъде осъдена за повече пари

/ брой: 239

автор:Деси Велева

visibility 675

Заради неизпълнение на договора с транспортния оператор на няколко автобусни линии в София Столичната община е съдена, а сега се налага да подпише споразумение за изплащане на близо 5 млн. лева. Това става ясно от доклад, който ще бъде разгледан в сряда в комисията по икономика, за да бъде гласуван на сесия на Столичния общински съвет. Вносители са съветници от ГЕРБ, ВМРО и БСП. Милионите ще получи скандалният превозвач "МТК гроуп", с който общината има спорни отношения за превоз от години. С договор от 2016 г. тя възложи на дружеството да поеме превоза на линиите 12, 18, 20, 21/22, 23, 24/24А, 25, 26, 28, 29, 31, 81, 86, 117, 118 и 119. Новите автобуси осигури превозвачът, а транспортната задача бе за над 5,5 млн. км. За всеки изминат километър общината се задължи да плаща по 3 лв. без ДДС. Тя се е ангажирала и да актуализира тази сума според инфлацията и цените на горивата. Кметството обаче не е правило нужните индексации и заради това срещу нея са заведени дела от превозвача. 

Съдебната сага е започнала преди близо година, а през март 2020 г. по нареждане на кмета Йорданка Фандъкова е сформирана комисия от съветници, която да преговаря с дружеството по финансовите претенции, така че да се избегне плащането на неустойка. Общината е наела външни фирми, които да направят правен и финансово-счетоводен анализ за кметството, и те са изготвили споразумение, съдебни спогодби и анекс към действащия договор. Според доклада общината ще спести близо 1 млн. лева след преговорите и ще плати на превозвача по-малко от 5 млн. лева. В противен случай се очаква кметството да бъде осъдено, а дължимото да е по-голямо. 

"Не получихме логичен отговор защо Столичната община не е правила нужните индексации, а само оправдания. Ако сега не се подпише предлаганото споразумение, тя ще бъде осъдена и ще търпи повече загуби", заяви за ДУМА съветникът от БСП Альоша Даков, който е и вносител на доклада. Той уточни, че в работната група е имало представители на всички политически групи в СОС и всички са били единодушни за изхода от ситуацията.

Защо сме най-бедни в Европа

visibility 1567

/ брой: 44

Датата

автор:Дума

visibility 406

/ брой: 44

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ