15 Януари 2021петък16:14 ч.

Социалните мрежи се напълниха с кадри на непочистените боклуци, а хората се питаха защо никой не е взел превантивни мерки

Сметища изплуваха в реките

Тонове боклуци затлачиха Искър и Средецка след наводненията

/ брой: 9

автор:Дума

visibility 259

Реки в страната се превърнаха в плаващи сметища, след като бяха затлачени от тонове отпадъци. На кошмарни гледки в р. Искър край Своге и р. Средецка край Средец станаха свидетели местните жители. Водните повърхности не се виждаха, тъй като бяха покрити от всякакъв вид отпадък. Наводненията събраха във водните басейни изхвърлените на непозволени места пластмасови бутилки, найлонови торбички, туби, детски играчки, телевизори, хладилници, гуми, дървета.

За потресаващата картина сигнализираха първо жители на района около Своге. Там река Искър изглежда като огромна маса плаващ боклук. Затлачването е до ВЕЦ "Своге", но оттам бяха категорични, че нямат вина за замърсяването на реката. Според работещите в централата отпадъците винаги ги е имало, но заради високите води сега са се натрупали на едно място. Освен това водната централа не работела и сметта оставала в езерото пред нея. "В нормална ситуация, когато работим, съоръжения почистват водата и събират боклука, който се извозва", обясни Васил Шуманов, представител на централата. От община Своге отрекоха да имат вина за проблема, тъй като реката била изключителна държавна собственост, а местната администрация не била в състояние да контролира нерегламентираното изхвърляне на смет. 

Според жители на района проблемът не е само в лошите метеорологични условия. Те питат какво става с европейския проект, финансиран с 6 млн. лв., в рамките на който се изгражда система за контрол на водите на Искър.

Вълна от боклуци заля и град Средец, след като местната река вдигна нивото си и заля мост. Местни хора разказаха, че с отпадъци е затрупана и улица "Йорданка Николова", където водата достигнала до 1,5 метра. Според жителите на града сметта идва от ромската махала. Тя е била почиствана през лятото, но отново се е натрупала, а сега се излива с водата към главния път и центъра на града. Кметът Иван Жабов обеща, че след като водите спаднат, отпадъците ще бъдат почистени.

След спирането на дъжда в страната обстановката на много места се нормализира, но в други е все още критична. До вчера нивото на р. Тунджа при Ямбол и Елхово продължи да се вдига, а други малки реки късаха диги и заливаха дворове и мазета на къщи. 

Придошлата река Струма при Невестино нанесе щети върху железен понтонен мост. Съоръжението, което е било на въоръжение в Министерството на народната отбрана преди десетилетия, още е под вода.

Пътят Банско-Гоце Делчев остана затворен с часове, след като река Места подкопа подпорна стена под пътното платно, близо до отбивката за село Кремен, община Банско. Частичното бедствено положение не бе отменено в общините Доспат и Мадан.

Топлото време свали сметките за парно

автор:Дума

visibility 222

/ брой: 10

България има най-високи зелени данъци в ЕС

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 10

Метрото до "Слатина" ще струва 530 млн. лв

автор:Дума

visibility 192

/ брой: 10

6,2 по Рихтер в Индонезия, десетки загинаха

автор:Дума

visibility 146

Долната камара гласува срещу Тръмп

автор:Дума

visibility 230

/ брой: 10

Българите ще влизат в Сърбия без КОВИД-тест

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 10

Белгийският крал замерян с пиратки

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 10

Защо ядем замразено вносно месо

автор:Въто Христов

visibility 432

/ брой: 10

Датата

visibility 178

/ брой: 10

Бъдещето са младите, трябва ни стратегия за младежта

автор:Дума

visibility 251

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ