14 Юли 2020вторник14:24 ч.

Словакия отхвърли Истанбулската конвенция

Парламентът отказа да приеме, че бракът може да е съюз от еднополови лица

/ брой: 40

автор:Дума

visibility 748

Словашкият парламент отхвърли конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, известна още като Истанбулска конвенция, предадоха медиите. 96 от 113-те присъстващи депутати в 150-местния парламент гласуваха против ратифицирането на документа.

Отхвърлянето бе предложено от ултранационалистката Словашка национална партия, която е част от управляващата коалиция заедно със старшия коалиционен партньор - лявата "Смер-социална демокрация". Опозиционната крайнодясна Народна партия "Наша Словакия" също гласува "против".

Депутатите призоваха президента Зузана Чапутова да информира Съвета на Европа, че Словакия няма да се присъедини към конвенцията. Опозиционната крайнодясна Народна партия "Наша Словакия" също гласува "против".

Опонентите на конвенцията в Словакия, която е предимно римокатолическа, твърдят, че някои клаузи на Истанбулската конвенция ще нарушат конституцията, която определя брака като съюз между мъж и жена.

Както е известно, документът беше приет от Съвета на Европа през 2011 г. под благовидния  опит да се бори с насилието над жени в цяла Европа. България е сред шестте държави в ЕС, които са я подписали, но още не са я ратифицирали. Другите са Чехия, Унгария, Литва, Латвия и Словакия. Конвенцията не е ратифицирана и от Обединеното кралство, което вече е не в състава на ЕС. 

С отделен вот броени дни преди парламентарните избори в събота, двете коалиционни партии в Словакия гласуваха за одобряването на законопроект, който дава на пенсионерите допълнителна 13-а пенсия.

Дясноцентристките опозиционни партии, които имат добър шанс да сформират правителство, осъдиха мярката като популистка. Не е ясно засега дали президентката Чапутова е готова да я одобри.

ЕЦБ определи допустимите отклонения в курса лев/евро

автор:Дума

visibility 456

/ брой: 132

Без такса смет за закъсали фирми

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 132

Близо 30% е сривът в износа извън ЕС

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 132

Рекорд на заразени за ден в света

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 132

Вучич отхвърли руска намеса

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 132

Боеве между Армения и Азербайджан

автор:Дума

visibility 371

/ брой: 132

За "отслабването" на един вирус

автор:Аида Паникян

visibility 298

/ брой: 132

Датата

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 132

Държавата на "Големите птици"

автор:Ина Михайлова

visibility 2211

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ