04 Април 2020събота15:59 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Словакия отхвърли Истанбулската конвенция

Парламентът отказа да приеме, че бракът може да е съюз от еднополови лица

/ брой: 40

автор:Дума

visibility 515

Словашкият парламент отхвърли конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, известна още като Истанбулска конвенция, предадоха медиите. 96 от 113-те присъстващи депутати в 150-местния парламент гласуваха против ратифицирането на документа.

Отхвърлянето бе предложено от ултранационалистката Словашка национална партия, която е част от управляващата коалиция заедно със старшия коалиционен партньор - лявата "Смер-социална демокрация". Опозиционната крайнодясна Народна партия "Наша Словакия" също гласува "против".

Депутатите призоваха президента Зузана Чапутова да информира Съвета на Европа, че Словакия няма да се присъедини към конвенцията. Опозиционната крайнодясна Народна партия "Наша Словакия" също гласува "против".

Опонентите на конвенцията в Словакия, която е предимно римокатолическа, твърдят, че някои клаузи на Истанбулската конвенция ще нарушат конституцията, която определя брака като съюз между мъж и жена.

Както е известно, документът беше приет от Съвета на Европа през 2011 г. под благовидния  опит да се бори с насилието над жени в цяла Европа. България е сред шестте държави в ЕС, които са я подписали, но още не са я ратифицирали. Другите са Чехия, Унгария, Литва, Латвия и Словакия. Конвенцията не е ратифицирана и от Обединеното кралство, което вече е не в състава на ЕС. 

С отделен вот броени дни преди парламентарните избори в събота, двете коалиционни партии в Словакия гласуваха за одобряването на законопроект, който дава на пенсионерите допълнителна 13-а пенсия.

Дясноцентристките опозиционни партии, които имат добър шанс да сформират правителство, осъдиха мярката като популистка. Не е ясно засега дали президентката Чапутова е готова да я одобри.

Едва 228 фирми искат помощ по схемата 60/40

автор:Дума

visibility 0

БНБ въвежда мораториум върху кредитите

автор:Дума

visibility 467

Българите очакват тежка финансова криза

автор:Дума

visibility 568

/ брой: 64

30 години БСП е нужна на всеки един социалист

автор:Дума

visibility 900

"Бацилът", който изгражда имунитет...

автор:Таня Джаджева

visibility 696

/ брой: 64

Направихме най-модерния вестник

visibility 418

/ брой: 64

Ентусиазъм и отговорност

visibility 297

/ брой: 64

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ