24 Септември 2020четвъртък11:05 ч.

След опашката на дракона

Защитник на Виетнам и негово природно чудо, Халонг е част от залива Тонкин в Южно Китайското море

/ брой: 204

автор:Савена Злъчкин

visibility 1667

Само песента на птиците оглася тишината, докато корабчето леко пори водите сред лабиринт от островчета и карстови планини. От палубата се виждат още стотици острови, стърчащи из хоризонта, разположени в перфектна геометрия сред изумрудените води. Това е заливът Халонг.
Виетнам не може да се похвали с такава плеяда места на световното наследство, като, да речем, Канада със своите 15 локации или Германия с цели 33. Но 3-те места - две природни и едно културно, са така интегрирани в пъстрата история на страната, че в родината те са символ за приемственост и вяра в бъдещето. Халонг е природното чудо на Виетнам. През 2009 г. бе включено в списъка на предложенията за Седемте природни чудеса на света. Халонг е място на Световното наследство на ЮНЕСКО от 1994 г. Към 2000 острови и миниостровчета, украсени с красиви плажове, пещери и тропически гори, чакат авантюристичните туристи, за да им покажат красотата на пещерите, да ги увлекат в круиз на луксозен кораб, реставрирана китайска джонка или малък каяк.
Туристическите посещения във Виетнам бележат стабилен ръст в последните десет години. За 2007 г., например, тази бройка достига 4 млн. и 180 хил. души, което поставя страната на 46-о място по посещаемост в света. Виетнам инвестира в крайбрежните региони заради плажовете и крайбрежните круизи. Но като прима сред дестинациите на природния туризъм се е наложил Халонг - водна шир с площ около 1500 кв. км край северния бряг на страната, в залива Тонкин, близо до китайската граница, на 170 км източно от столицата Ханой в перспективната за икономическо развитие провинция Куан-нън.
Халонг буквално означава "мястото, където драконът се спуска в морето". Легендата гласи, че островите в залива са се образували, след като огромен дракон се спуснал в морето от близките планини, а гигантската му опашка набраздила сушата след себе си. Друга легенда разказва, че когато виетнамците са се сражавали с китайските нашественици, боговете им изпратили на помощ семейство дракони. Тези дракони започнали да плюят нефрити и изумруди. От тях се образували хилядите острови и островчета в залива като стена срещу морските нашественици от север. Хората опазили земите си, а по-късно те станали основа за създаването на Виетнам. Затова и мястото е свещено за виетнамците. Друг мит пък твърди, че царят дракон се оженил за богиня, те имали 100 деца-острова, които са и предшествениците на виетнамския народ. Мястото, където се спуснала майката дракон, се нарича Халонг. Децата се спуснали на други места наоколо, съответно с други имена. На драконите им харесало да живеят в мирните земи и останали по тези места. Подобно на чудовището от Лох Нес и тук има спорадични сведения дори в наши дни, че уж току някой видял дракон. Коват се и теории за действителното му съществуване. Но със или без дракон, заливът предлага достатъчно мистичен пейзаж, особено случи ли се денят да е мъглив.
Днешният пейзаж на Халонг е дело на 500 млн. години карстообразуване, 20 млн., от които карстът се е създавал под въздействието на тропически климат. В залива се намират разположени нагъсто 1969 монолитни варовикови острова, а върху всеки един, внушително надигащ се от водите на Китайското море, е избуяла богата тропическа растителност. Някои от тях са кухи, а в сърцевината им са разположени огромни пещери.
Вечно зелените тропически биосистеми в близост до океанските и морски биосистеми са създали невероятната флора и фауна. Халонг има 14 ендемични растителни вида и над 60 ендемити на фауната. Намерени са следи на праисторически хора от десетки хиляди години. Културата Сой Нху е живяла тук от 18 000 до 7000 г. пр. Хр., културата Кай Бео я следва до 5000 г. пр. Хр., след което идва ред на културата Ха Лонг (от 5000 до 3500 г. пр. Хр.).
Заливът Халонг е бил сцена на важни исторически събития от миналото на Виетнам. Тук са станали повечето морски битки с териториалните съседи. Три са случаите, когато лабиринтът от канали между островчетата са възпрепятствали китайците да слязат на виетнамски бряг. През 1288 г. пък генерал Тран Хънг Дао спира корабите на монголите да не навлязат по реката Бачданг и потопява флотата на монголския Дубхай кан. По време на войната във Виетнам щатските нашественици минират нагъсто залива, а някои от мините още не са извадени и представляват заплаха и до днес.
Да се достигне до града Халонг е по-лесно от столицата Ханой, където е най-добре да се направи резервацията за морската разходка и да се посочи плавателният съд. Някои от корабите с лиценз за залива са петзвездни, но проектирани в традицията на парно задвижваните съдове от колониалната епоха. Най-известният кораб е "Емерод", чийто дизайн е копие от стари ръкописи, намерени в Париж. Оригиналът е плавал из каналите на Индокитай от по-отколешни времена. Романтичните натури няма да пропуснат разходката с класическа китайска джонка с атрактивни платна в оранжево. Услугите на борда са на ниво 4 или 5 звезди и обикновено круизите са за два до три дни. Цените варират от $16 за ден до $100 за денонощие.
Някои корабчета ще спрат до някой остров, за да разгледат пътниците неговата пещера. Най-известни са Ханг Тиен Чунг, Ханг Сунг Сот и Ханг Дау Го, но в крайбрежните планини има още десетки електрифицирани пещери. Насред спускащите се във водата планини са разположени на понтони рибарски селища. Тук животът се върти около водата: децата плуват от една сграда до друга или за да идат на училище, а превозното средство е лодката. На туристите се предлага прясна морска храна, а собствениците на малки лодчици изкарват прехраната си, като продават сочни тропически плодове. Падне ли нощта, някои от корабчетата се срещат и правят общо парти за гостите на някой от бордовете. Други пускат котва в тихи заливчета, където се сервира вечерята на палубата под звездното небе.
По време на краткото пътуване от Ханой до Халонг се виждат неща, непроменени от десетилетия - теглени от волове каруци, които прекарват работниците до оризищата, китайски гробища, биволи, затънали до колене в калта с накацали по гърбовете им птици - пейзажи, които ще ви отнесат векове назад. А Халонг е перфектно място за бягство от шума и трескавия живот в Ханой или Хо Ши Мин, тишината му е необикновена и сякаш носи някакъв космически заряд.
 

Свършиха противогрипните ваксини по аптеките

автор:Дума

visibility 54

ДПС иска оставките на Борисов и Радев, но не и на Гешев

автор:Дума

visibility 101

Цяла нощ издирват 2-годишно дете, изчезнало в Якоруда

автор:Дума

visibility 90

Ръст на положителните проби за COVID-19

автор:Дума

visibility 108

Колекторите нямат право да тормозят длъжници на работа

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 181

Само столичното парно има проблем с фактурите

автор:Дума

visibility 190

/ брой: 181

Борисов ни обяви за стратегически газов център

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 181

Фирмите няма да губят компенсациите за вируса при запори

автор:Дума

visibility 180

/ брой: 181

Трюдо обяви втора вълна на КОВИД в Канада

автор:Дума

visibility 31

Остър сблъсък между Китай и САЩ в ООН

автор:Дума

visibility 321

/ брой: 181

Берлин отхвърля условията ни към Скопие

автор:Дума

visibility 341

/ брой: 181

ЕС предлага задължителни правила за миграцията

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 181

ORF: Борисов използва коронакризата за натиск

автор:Дума

visibility 3

Гоце Делчев: Македония ще се обедини с България

автор:Христо Георгиев

visibility 330

/ брой: 181

За някои дреболии, които не са дребни

visibility 237

/ брой: 181

БСП и "войните срещу цивилизацията"

автор:Мирослав Попов

visibility 244

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ