04 Декември 2021събота04:32 ч.

Скулптурният портрет на Никола Николов

Скулптурен портрет на Никола Николов ще краси Софийската опера

/ брой: 205

автор:Дума

visibility 1386

Скулптурен портрет на Никола Николов - легендарния тенор, прославил България, който си отиде преди 12 години, ще бъде поставен във фоайето на Софийската опера на 26 октомври по обяд. Инициативата е на група негови ученици, които финансираха изработката на скулптурата. Тя е дело на младия скулптор Мартин Трифонов - син на актьора Филип Трифонов. Инициатор на проекта е световноизвестният наш тенор Божидар Николов, който живее във Виена. Никола Николов се е грижил за него като за син, а ученикът му е признателен и днес. Заедно с Божидар Николов средства за паметния знак дариха артистите Цветан Цветков, Калуди Калудов, Георги Петков, Димо Василев, Иван Йонков, Емил Райков, Владимир Цонев, Марио Петров, Пеньо Пирозов, Ивайло Михайлов, Хрисимир Дамянов, Хакан Айсев от Турция, Атанас Узунов и Крум Гълъбов. Всички те са успели в професията и пазят хубав спомен за своя учител. 

Някои от учениците на Никола Николов ще пеят с акомпанимент на пиано, след като паметният знак бъде поставен. Ще участват и солистките на операта Силвана Пръвчева и Радостина Николаева. Очаква се от Турция да пристигне специално за случая голямата звезда Хакан Айсев, който е дълбоко признателен на учителя си и също ще пее.

Скулпторът Мартин Трифонов е избран от журналистката Елиана Митова, лична приятелка на Никола Николов, съпругата му Лиляна Василева и дъщерята Николина. Митова притежава богата колекция от снимки с автографи на Никола Николов и Лиляна Василева. Скулптурната глава е много сполучлива и по мнението на най-близките приятели на Никола Николов.

До 12 млрд. лв. нов дълг догодина

автор:Дума

visibility 391

/ брой: 233

"Газпром" увеличава доставките за България с близо 44%

автор:Дума

visibility 478

/ брой: 233

Държавата може да изхарчи ударно 8 млрд. лв. за месец

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 232

Нови мерки срещу коронавируса в САЩ

автор:Дума

visibility 332

Продоволствена криза?

автор:Мая Йовановска

visibility 146

/ брой: 233

Битката срещу бедността е най-важна за България

автор:Аида Паникян

visibility 395

/ брой: 233

Геополитиката на Турция

visibility 582

/ брой: 233

Дрогирана русофобия

автор:Юри Михалков

visibility 87

/ брой: 233

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ