21 Септември 2021вторник02:50 ч.

Скандални нарушения на малките матури в 4 клас

Наказват директори и квестори, подменили диктовки и дописвали вместо учениците

/ брой: 108

автор:Дума

visibility 60

За скандални нарушения по време на Националното външно оценяване в 4 клас, което се проведе на 27 май, съобщиха от МОН. Оттам установили, че в няколко училища са давани грешни диктовки, а квестори вероятно са дописвали вместо учениците. На 90 деца от различни учебни заведения са диктувани различни от изпитните текстове. От ведомството се заканиха директорите и квесторите да понесат дисциплинарна отговорност за подменените диктовки по време на така наречените малки матури.
След като проверители установили, че в 90 изпитни работи диктовките са различни от спуснатите от МОН, се оказало, че в пет училища не е бил пуснат изпратеният аудиофайл и са диктувани съвсем други текстове.
Петима квестори от ОУ "Стоян Михайловски" във Варна са с предупреждение за уволнение, след като в две от изпитните зали децата са писали отново пробната диктовка, която е била дадена през февруари.
За неосъществен контрол и допуснати нарушения със "забележка" е наказан директорът на ОУ "Свети Кирил и Методий" в село Старо Оряхово, Варненско. Там е имало проблем с разархивирането на изпратения от МОН аудиофайл с диктовката и, без да сигнализират, квесторите са ползвали изпратен им от друго училище запис със съвсем друг текст.
В столичното 159 ОУ "Васил Левски" изпитът в една от залите е проведен с аудиодиктовка на издателство, а не с текста от МОН. Квесторът в залата е с дисциплинарно наказание "забележка". На директора на училището е наложена финансова санкция.
Диктовката е подменена и в основното училище в с. Богданица, област Пловдив, както и в СУ "Алеко Константинов" в Луковит, където предстоят още проверки.
Друго открито от МОН нарушение е, че при оценяването на писмените работи са установени диктовки с почерк, различен от този при отговорите на другите въпроси от теста. В други случаи диктовка не е правена, а текстът е раздаден на четвъртокласниците на хартия и те са го преписвали.
Резултатите от националното външно оценяване се използват, за да се оцени как децата се справят с материала. Оценките не влизат в балообразуване или кандидатстване.

Хаос с лекарствата в КОВИД-зоните

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 181

Инициативен комитет издига Радев и Йотова за нов мандат

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 181

Прокуратурата проверява нападение над ваксинационен пункт

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 181

Общините искат 2% от данъка върху доходите

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 181

НАП спря 14 сайта за онлайн залагания без лиценз

автор:Дума

visibility 111

/ брой: 181

Обявиха банковите такси за пладнешки обир

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 181

Девет места в Европа с най-евтини и слънчеви имоти са български

автор:Дума

visibility 145

/ брой: 181

"Единна Русия" с мнозинство в Думата

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 181

Нов успех на лидера на ГСДП Олаф Шолц

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 181

Франция иска ЕС да спре преговори с Австралия

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 181

Кратки новини

автор:Дума

visibility 115

/ брой: 181

Моите песни

visibility 112

/ брой: 181

Независимостта не е гаранция за правилни решения

автор:Велиана Христова

visibility 187

/ брой: 181

Парламентът на провалените надежди

автор:Юлия Кулинска

visibility 336

/ брой: 181

Опасно и цинично

visibility 155

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ