27 Февруари 2021събота17:58 ч.

Сит на гладен...

/ брой: 15

автор:Мая Йовановска

visibility 424

Събрали се на сгляда столичната кметица Йорданка Фандъкова и Кирил Домусчиев в качеството му на шеф на КРИБ (гравитираща около властта организация или обратното), за да обсъдели бюджета на София. На топло, с лъскавите си костюми, поизчеткали се едни други, благодарили си взаимно. Поговорили си също за мерките за чист въздух. И от КРИБ предложили санкции за тези, които се отопляват с твърдо гориво.

София е един от градовете с най-мръсен въздух в света и това замърсяване трови жителите му. Но пък България е и държавата с най-бедните хора в ЕС. Които покрай КОВИД-кризата обедняха още повече. Да не забравяме, че у нас е най-голямо неравенството между бедни и богати. Близо 40 на сто от населението е в риск от бедност и социално изключване. От години държим "първенство" по най-висок дял на хората, които поради бедност не могат да се отопляват през зимата. Между 30 и 40 на сто от българите стоят на студено. Така че и двата проблема трябва да се турят на кантара, а не да се гледа единствено през очите на баровците.

Чистият въздух е много важен, но двата проблема имат пресечна точка. Колко още могат да издържат бедните на постоянния натиск от нови регулации, глоби и увеличаване на данъци, като например този за най-старите автомобили, каквито са принудени да карат бедните у нас? Това са двата най-големи източника на замърсяването в София. И двата пряко произтичат от липсата на достатъчно средства, от бедността на българина.

А защо Домусчиев не попита Фандъкова какво става с подмяната на старите печки на домакинствата? Щото резултатите от шумната кампания са слабички! Чиновническо безсилие или нещо друго стои зад това, а?

Очевидно у нас продължаваме да не се слушаме и да не се разбираме. Но казано е - сит на гладен не вярва. А защо ние да им вярваме?! Ако власт и работодатели не се осъзнаят, може скоро без хора да остане тая държава!

БСП посочи приоритетите си в сектор „Туризъм“

автор:Дума

visibility 273

НАП подхваща хората със системни доходи от продажби в нета

автор:Дума

visibility 416

/ брой: 40

Задава се масова подмяна на топломери и водомери

автор:Дума

visibility 540

/ брой: 40

ЕК предлага роумингът на едро в ЕС да поевтинее още

автор:Дума

visibility 258

/ брой: 40

Отлагат връщането на учениците в училищата в Турция

автор:Дума

visibility 49

Гърция с нови ограничения

автор:Дума

visibility 121

Чехия и Словакия удължиха извънредното положение

автор:Дума

visibility 133

"Упражнението" синдикален меморандум

автор:Ева Костова

visibility 404

/ брой: 40

Общото и личното благоденствие

visibility 353

/ брой: 40

България иска мир, не война в Черно море

visibility 486

/ брой: 40

Нека си спомним за една изключителна жена

visibility 392

/ брой: 40

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ