17 Април 2021събота05:16 ч.

Блиц

Валентин Касабов, депутат от НФСБ:

Щом е лобизъм, значи става дума за много дадени пари

/ брой: 134

автор:Ростислава Иванова

visibility 1029

- Г-н Касабов, защо НФСБ обяви Закона за горивата на ВМРО за лобистки, в полза на "Лукойл" и големите компании?
- Така се оказва на практика. Когато говорим за лобистки закон, значи става въпрос за много пари. Спирам дотук. Дали някой е прибрал тези пари? Откъде ще дойдат? Има ли наистина пари, няма ли? Но когато говорим за лобизъм - има дадени пари. Обикновено в схемата парите се прибират от няколко човека, така е по закон божи. Парите се прибират от водача на партията и още двама-трима около него. Това е схемата.
- Визирате лидерите на "Атака" и ВМРО?
- Казвам по принцип как става. Това е често срещана порочна практика. Не знам дали сега е приложена, но това са вариантите.
- Защо Волен Сидеров избухна срещу Валери Симеонов?
- Ако си спомним през годините какво е правил Сидеров, има достатъчно постъпки, от които да се срамува. Да не забравяме, че "Атака" тръгна от СКАТ. Първия костюм му го купи Валери Симеонов, Сидеров нямаше пари.
- Сидеров пък твърди, че е направил Симеонов политик.
- Обратно, Сидеров дойде в СКАТ и стана политик под въздействието на Симеонов. Той беше политик на заплата в телевизията цели три години, защото нямаше субсидии. Говоря за милиони за всякакви разходи. Колите също му плащахме. Зад всяко негово действие стоеше Валери Симеонов. Той наставляваше лицето Сидеров. Пак казвам: големият политик е Валери Симеонов.
- Как при тези враждебни отношения коалицията все още съществува?
- Ние няма да се женим. А тези прояви на Сидеров са обикновено симптомите на незрелите политици. Така правят и в "Атака", и във ВМРО. Те са като малките деца - от време на време трябва да ги пошляпваме, за да се държат сериозно. Отстрани може и да изглежда странно, но в коалицията сме различни партии и хора, различни мнения, различни представи за себе си, различна степен на самодоволство, т.е. его.
- Сякаш постоянно тримата ви лидери си мерят "мускулите".
- Не си мерим мускулите, защото в тези взаимоотношения НФСБ е партията с най-много мускули - с най-голяма членска маса от 800 000. Ако трябва да си ги мерим, става лошо.
- Само властта ли ви свързва в коалиция?
- Ние не сме във властта, никой от нас не ползва служебен автомобил. През тези 5-6 месеца съм минал 55 000 км с личния си автомобил.
- Очаквате ли сега ВМРО и "Атака" да не подкрепят вашите законопроекти?
- Ами да пробват. Ако не ни подкрепят, ще го мислим. Имаме много важни закони в програмата на НФСБ и няма да се фиксираме върху един-два. Където успеем, успеем. Ние сме 27 души парламентарна група, от които 8 са от НФСБ. Да се сърдят избирателите, които не са гласували за нас. Важните ни задачи са законите за шума и за хазарта. Ще видим дали ще ни подкрепят в групата, но като гледам, не идват редовно на заседания.
- Ще се разбие ли коалицията заради горивата?
- В НФСБ имаме по-големи цели. Така че няма кой знае каква драма, която да развали коалицията. Каквото сме казали - казали, но оттук нататък имаме едно наум, макар че това не е първият случай. Нека си припомним миналия мандат, там пак имаше един закон лобистки на ВМРО, който удряше малките търговци за ракия.
- Но беше вкаран от вашия депутат Поли Карастоянова.
- Да, Поли го вкара зад гърба ни и ние я изключихме.

Чужденците се отказват масово от почивка у нас

автор:Дума

visibility 476

/ брой: 74

Само една от четири ябълки на пазара е българска

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 74

Тройно по-голям износ на вино

автор:Дума

visibility 262

/ брой: 74

БАБХ е спряла вноса на 1203 тона плодове, ядки и мед

автор:Дума

visibility 213

/ брой: 74

Ангела Меркел се ваксинира с "АстраЗенека"

автор:Дума

visibility 108

САЩ налагат нови санкции срещу Русия

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 74

НАТО се изтегля от Афганистан

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 74

Ваксинационните паспорти

автор:Аида Паникян

visibility 370

/ брой: 74

Датата

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ