14 Юни 2021понеделник12:41 ч.

ЩО Е ПОПУЛИЗЪМ?

Днешните сбъркани политици "спасяват" държавата от народа

/ брой: 69

автор:Евгений Гиндев

visibility 3588

Като че ли нашите опозиционни "леви" партии се поразмърдаха и решиха да организират национален протест на 26 март - тази събота. Няма лошо. Целият свят протестира срещу безумията на глобалния либерализъм, само ние, българите, още се спотайваме. Дори "братските" САЩ са обхванати от протестна вълна. Не че протестът ще оправи нещата в родината ни, но като начало е добре.
Мародерите от ГЕРБ се стреснаха, запелтечиха и сигурно засънуваха арабските страни. И като не могат да измислят нищо смислено, размахаха плашилото на популизма.
Нашият любим министър-председател обясни всичко - и какво става в света, и какво става в България. И най-важното - заяви, че и той иска да протестира. Мил човек, наш човек, от покрайнините на София. В своето интервю пред сайта argumenti-bg.com (14.03.2011 г.) Б.Б. обаче каза доста неща, които едва ли беше нужно да казва. Да видим за какво става дума.
"От 2006 г. знаете какви акцизи е приела държавата и това е записано в нашия договор за присъединяване към Европейския съюз (ЕС)... В момента цената на барела е 118 долара според Европейската централна банка. Така че аз разбирам желанието на опозицията и зложелателите и популизма им (това е точната дума), но нека да помислят как би могъл да се намали акцизът на горивата без разрешение на ЕК. Нека да излезе техен специалист и да каже, че може да го направи, след като има санкция... Ние съжаляваме, че има такъв проблем в цял свят в момента. Когато Шести американски флот пътува занякъде, никога нещата не се развиват по най-добрия начин след това, в смисъл, че се очаква всякаква интервенция. Това веднага вдига цената на борсата... Не мога да влияя на процесите в света, иска ми се, но не мога и за съжаление към днешна дата никой не може, цените растат навсякъде поради тази причина...Срещу какво протестират? Срещу Кадафи - ами и аз бих протестирал. Всичко идва оттам. Идва от проблемите с петрола".
Като оставим настрана недопустимо лековатия тон на премиера, който се държи като току-що завършил прогимназия, в думите му има няколко интересни откровения : (1), че България е подчинила  своята вътрешна политика изцяло на клаузите на присъединителния договор към ЕС; (2), че навсякъде е трудно и затова и на нас е трудно; (3), че причината е петролът и империалистическата политика на САЩ; (4), че опозицията с нейния популизъм е тра-ла-ла, защото нищо не разбира; (5), че, като си няма друга работа, народът нека да протестира, Б.Б. също ще протестира; (6), че нещата са лоши, защото той, Б.Б., не управлява света.
Че на бат'Бойко му е малка България за неговия талант - това го знаем; че ако му падне светът, ще го оправи и него, както оправя нас - това също го знаем; че не е много наясно с това, което приказва, се вижда с просто око. Абсолютно безотговорното и несъстоятелно твърдение, че за всичко са виновни миналите управления само доказва, че днешното е напълно неспособно да управлява страната. Не се виждат никакви корекции на минали престъпни действия и никой не носи отговорност за тях.
В последните двадесетина години властта у нас си отгледа интересен навик: щом по някой въпрос започнат масови протести, тя веднага обявява неговото решаване за популистко. Но що е популизъм?
Ако преведем чуждата дума, "популизъм" е просто народничество, грижа за народа,  задоволяване на неговите нужди. В това няма нищо лошо, в края на краищата това е основната задача на всяка власт. Днешните недоучили политикани влагат в термина  a priori отвратителния постулат, че исканията на народа не могат да се задоволяват винаги, а само когато е изгодно на държавата. На коя държава? Ами на тяхната държава, на държавата, която са ТЕ !
Терминът "популизъм" води началото си от времето в републиканския Рим, когато за народни трибуни се избират последователно братята Гракх. Техните реформи срещат силното противодействие на богатата римска прослойка и през 133 г. пр.н.е. Тиберий Гракх е убит заедно с 300 негови привърженици. През 123-122 г. пр.н.е. трибун става Гай Гракх. Братята Гракх са първите, които въвеждат нов политически стил, чийто основен елемент е достигането на собствените цели чрез опора на народното събрание и с използването на демократични лозунги. Оттогава политиците с такъв стил започват да се наричат популари.
Популизъм не е задоволяване на всички и всякакви искания на народа, а е постоянната грижа за неговото благоденствие и издигането на тази грижа в държавен култ.
Днешните политикани противопоставят на популизма "политическата отговорност за приемане на непопулярни решения" като единствена възможност за спасяване на държавата - има се предвид "спасяването" на държавата от народа. Голям майстор в това отношение е главният ковчежник на България. Той я докара дотам, че скоро няма да има кого да спасява, защото в държавата ще останат 10 000 "спасени" плутократи, олигарси, борчета и найлонови проститутки.
Всъщност много е просто какво трябва да се направи и то ще стане действително отговорно популярно решение :
1. Да се запознае народът с водените преговори за присъединяване на България към ЕС, със самия присъединителен протокол и кои личности носят отговорност за този процес.
2. Официално да се съобщи на народа кои прослойки ще платят цената на кризата - 10% богати или 90% бедни българи?
И, когато това стане, народът да си направи преценката.
Говори се, че документите по ЕС са с гриф "Строго сакретно". Защо така бе, джанъм? Какво се крие от народа и защо?! Може би да помолим за помощ Wikileaks и Джулиан Ассандж? Ще помогнат, пък и вечни тайни няма.
В моменти на върховни изпитания народът е способен да се мобилизира и да се изправи срещу външен враг или срещу други предизвикателства. Но сега ние нищо не правим, макар че врагът е тук, сред нас, и непрекъснато ни ограбва. Всъщност се прави всичко възможно да не разберем кой е този враг. Нима това е толкова трудно?!
    Поуката е проста: непрекъснат и все по-нарастващ обществен натиск, събиране и концентриране на протестната народна енергия, овеществяване на тази енергия в могъща материална сила, насочена към постигането на истинско народовластие, срещу плутократите и тунеядците - тези пиявици върху народната гръд.
Народен фронт (1923-24 г.), Отечествен фронт (1944 г.), Национален ляв фронт за спасяване на Отечеството - това е днес повелята!
 

"Метастазите" на Пеевски и Горанов пречат на министъра за ББР

автор:Дума

visibility 380

/ брой: 111

Предлагат шофьорските курсове да се увеличат с 10 часа

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 111

Газът поскъпва с 3,5% през юли

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 111

60% от малките фирми ще плащат по-скъп ток

автор:Дума

visibility 221

/ брой: 111

Англия отлага отпадането на ковид мерките

автор:Дума

visibility 134

Израел има нов премиер

автор:Дума

visibility 299

Г-7 дава 40 трилиона долара на развиващия се свят

автор:Дума

visibility 292

/ брой: 111

Путин иска пряк диалог със САЩ

автор:Дума

visibility 338

/ брой: 111

"А" добре! Чакаме "Б"

автор:Велиана Христова

visibility 355

/ брой: 111

Пак смешен плач

автор:Евгени Гаврилов

visibility 407

/ брой: 111

Срок на годност

автор:Ева Костова

visibility 317

/ брой: 111

"БСП за България" е за социална защита на хората

автор:Дума

visibility 219

/ брой: 111

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ