22 Януари 2020сряда18:24 ч.

Ще зададем ли най-сетне въпроса правилно или Кой е подлогът?

/ брой: 285

автор:Дума

visibility 52

Много се спори в последно време да се премахне ли пълният член в българския език, или да не се премахне. Тези, дето настояват за премахването му настояват, че това трябва да стане, щото повечето хора не го използвали правилно. Егати! Значи, да го премахнем заради неграмотниците, така ли?! Ами тогава защо не премахнем и пътните знаци - повечето шофьори изобщо не ги спазват! А иначе пълният член наистина масово се слага там, където не му е мястото. Отворете, който щете вестник и четете! "Цената на газЪТ вече не вдига инфлацията","България ще увеличи износЪТ си за Турция","Никол Кидмън е на път да уреди личниЯТ си живот".
Колеги, запомнете! Учи се още в основното училище. Пълен член се слага, когато съществителното от мъжки род играе ролята на подлог, а пък подлог е онзи, който върши действието. Най-лесно ще го откриете, като зададете въпроса "кой". Кой е на път да уреди личния си живот? Никол Кидман! Следователно Никол Кидман е подлог. Кой вече не вдига инфлацията? Цената на газа! Значи цената е подлог.
Изобщо, колеги журналисти, не смятате  ли, че много рядко задаваме въпроса "кой"? И по тази причина всичко отива все по на зле. Защото не търсим подлога! Не се интересуваме кой върши действието. А въпроса "кой" би трябвало да задаваме стотици пъти на ден. Да го задаваме наляво и надясно!
Кой фалира преди години банките, кой разреши пирамидите и кой прибра парите на народеца?
Кой измисли здравната каса, ама така я измисли, че човек, като се разболее, най-доброто лекарство да му се вижда стрихнинът?
Кой пуска престъпници с по осемнайсет висящи дела, за да имат възможност за деветнайсето висящо дело?
Кой направи образованието ни такова, че от училището да излизат полуграмотни полуидиоти?
Кой препоръча премиера Симеон Дянков за финансов министър?
Кой докара селянина до дереджето на Боне Крайненеца? Ама сегашният Боне Крайненеца даже няма ни Белчо, ни Сивушка! Лично той вече тегли ралото, подпомаган единствено от баба Боневица!
Кой? Кой? Кой? Кой е подлогът в това безкрайно, мъчително и жестоко изречение? Кой върши действието? Кой е този подъл подлог?
 

Хотелиери и ресторантьори искат 5% ДДС в туризма

автор:Дума

visibility 219

/ брой: 14

Откриха 50 тона полско птиче месо със салмонела

автор:Дума

visibility 270

/ брой: 14

БАБХ си купи пикапи за над 1,5 млн. лв.

автор:Дума

visibility 270

/ брой: 14

Демокрацията в България е в застой

автор:Дума

visibility 96

БНР в мъглата на неяснотите

автор:Павлета Давидова

visibility 316

/ брой: 14

Кога (ще) свърши войната?

автор:Велислава Дърева

visibility 526

/ брой: 14

ГЕРБ - Граждани за Екипно Рушене на България

автор:Юри Михалков

visibility 419

/ брой: 14

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ