28 Септември 2022сряда09:41 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес преди обяд ще бъде предимно слънчево. След обяд ще има временни увеличения на облачността, но само на отделни места в западната половина от страната ще превали. Вятърът ще остане от запад-югозапад, слаб до умерен. Максималните температури ще бъдат между 23° и 28°, в София около 24°. Днес преди обяд ще бъде предимно слънчево. След обяд ще има временни увеличения на облачността, но само на отделни места в западната половина от страната ще превали. Вятърът ще остане от запад-югозапад, слаб до умерен. Максималните температури ще бъдат между 23° и 28°, в София около 24°.

Ще удавят ли дълговете "Напоителни системи"?

Работниците от дружеството, които още се борят с последствията от дъждовете, излизат на протест, защото от март са без заплати

/ брой: 155

автор:Мая Йовановска

visibility 2004

"През последните 48 часа нивото на река Дунав в началото на българския участък се е покачило с 38 см и при Видин е отчетена височина на водния стълб от 824 см, а при Ново село - 770 см." Това е новина от края на миналия месец. Откакто започна покачването на Дунав, непрестанно работят отводнителните помпени станции на "Напоителни системи" и, разбира се, работниците от дружеството. Нивото на реката вече спада, но някои от заетите в "Напоителни системи" още са на своя пост повече от 12 часа на ден, а във Видин и Русе - денонощно. В момента работят денонощно 76 помпени станции, които отводняват над 1,5 млн. дка.
"Напоителни системи" е еднолично дружество с държавно участие в системата на Министерството на земеделието и храните (МЗХ), което поддържа и експлоатира хидромелиоративните съоръжения в страната, изградени с държавни средства. Работещите в дружеството поддържат 253 км дунавски и 243 км вътрешни предпазни диги, и 170 язовира. От поддръжката на тези съоръжения зависи доколко голяма е опасността и пораженията от наводнения в страната. Те обаче са от миналия век. Високохуманната и обществена дейност, изпълнявана от работещите в "Напоителни системи", е в защита не само на земеделската продукция, а и в интерес на цялото общество. Но, парадокс! Много от хората в дружеството с месеци не са получавали заплатите си. То и заплатите им едни... Средната е под 400 лв., а точно хората, които се борят с водната стихия, получават около 330 лв. месечно. Сред работниците имало приказка: "Коледните заплати ги дават на Великден, а Великденските - на Коледа."
Около 150 работещи в "Напоителни системи" ще излязат днес на митинг пред сградата на Министерството на земеделието и храните, организиран от КНСБ и КТ "Подкрепа". Хората се готвят за този протест отдавна. Част от работещите в клоновете на дружеството не са получавали заплатите си от м. март. Според синдикатите в дружеството липсват условия за нормално протичане на производствения процес, има непокрити разходи по договорите за обекти от общонационално значение и неяснота за бъдещето на търговското дружество.
Само преди няколко дни изпълнителният директор на дружеството Елица Попова съобщи, че на 100% са изплатени заплатите за февруари и март във всички клонове на "Напоителни системи". Тя каза още, че са платени 75% от възнагражденията за април, както и 60% от тези за май. Попова обеща, че поетапното изплащане на заплатите в клоновете ще продължи. Това обаче никак не "грее" работещите именно в клоновете на дружеството, където не е плащано месеци наред и те са натрупали задължения. Хората са поставени в унизителното положение заради липсата на средства срещу тях непрекъснато да бъдат завеждани дела от електроразпределителните, водните и топлофикационните дружества за непогасени сметки. На всичкото отгоре са принудени да заплащат съдебните такси и лихви за неплатените задължения. Отказва им се медицинска помощ заради невнесени здравни осигуровки, алармираха от синдикатите.
В края на март министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов съобщи новина, която без съмнение е прозвучала доста притеснително за работещите в дружеството, които са се стопили до 2100 души, а именно, че се обсъжда намаляване на клоновете на "Напоителни системи", които в момента са 21. Те по думите на министъра са много. Очевидно дружеството е във финансови затруднения, след като има проблем да изплати заплатите и социалните осигуровки на работниците си, които към 2 юли възлизат на 2 млн. 789 хил. и 899 лв. по данни на синдикатите. Според сегашното ръководство на МЗХ финансовите затруднения се дължат основно на необезпечена заповед на бившия министър на земеделието и храните, с която е разпоредена безплатна поливка в размер на 5 400 000 лева с ДДС през м.г. До момента компанията не е получила дължимите средства за извършена дейност. При извършването на това напояване е положен труд, полезен за обществото, и ние си искаме тези пари, заяви председателят на Федерацията на независимите синдикати от земеделието към КНСБ Светла Василева. В същото време дружеството е възстановило на държавата ДДС в размер на 881 859,19 лв. за безплатната поливка със собствени средства. 26 млн. лв. бяха заделени за ремонт и искаме да знаем къде отидоха тези пари, каза Василева.
Голям длъжник на дружеството е и комбинатът "Кремиковци". Според синдикатите липсата на пари в "Напоителни системи" се дължи на неизпълнението на договор за обществена поръчка от 2009 г., по който се дължат още близо 3 млн. лв. По изчисления на профсъюзите общо дължимото възлиза на над 11 млн. лв. "Напоителни системи" има неразплатени задължения към доставчици за около 1 млн. лв. Всичко това е за сметка на неразплатените трудови възнаграждения, а така се поставят в рискова ситуация населението, земеделските площи и инфраструктурата. Според Светла Василева ситуацията в дружеството е изключително тежка, но това не е от днес, а от 10 години. Ако държавата си плати, дружеството ще е на печалба и дори може да има допълнително материално стимулиране за работниците. По нейните думи ниските заплати са причината през последните години дружеството да напуснат много млади специалисти по хидроинженерство.
Ръководството на "Напоителни системи", което от м.г. е сменявано вече три пъти, бе разпоредило одит на всички клонове на дружеството. Целта бе да се проверят сключените до момента договори, анекси, финансовата дисциплина на клоновете и евентуални злоупотреби. На синдикатите обаче не им е известно да има резултат от тези проверки.
На протеста днес пред МЗХ работниците ще настояват изплащането на дължимите работни заплати да стане до 31 юли т.г. На митинг сме, защото се надяваме да ни чуят, ако това не се случи и нашите искания не бъдат удовлетворени, ще бъдем принудени да преминем към ефективни стачни действия, категорични са браншовите лидери на КНСБ и КТ "Подкрепа".


Светла Василева, КНСБ:
Политическите намеси само ни вредят

- Г-жо Василева, искат ли работниците и синдикатите в "Напоителни системи" смяна на ръководството?
- Не, това няма да реши проблемите в дружеството. Напротив, честите смени единствено затрудняват работата. Политическите намеси само ни вредят.
- Колко пари чакате от държавата?
- Общата сума само за заплати е 2,7 млн. лв. За еленергия, горива и др. - 1,150 млн. лв., а по неизплатения договор за предпазване от вредното въздействие на водите - около 3 млн. лв. за 2009 г. плюс средствата, изразходвани за безплатната поливка, които са над 5 млн. лв. Общо около 11 млн. лв.
- Колко е средното забавяне на заплатите в клоновете на дружеството?
- Между 3 и 4 месеца.
- Заради тези условия на работа и нередовното заплащане колко хора напуснаха "Напоителни системи"?
- Преди десетина години в дружеството работеха около 7 хиляди души, а сега са 2100. Но най-лошото е, че напускат млади специалисти. Нито един млад хидроинженер, който завършва, не би дошъл да работи тук, защото работната заплата е много ниска.
- В сегашната ситуация, когато има проблем с нивото на Дунав, на какъв режим се работи?
- Работи се на 12, дори на 16-часов работен ден. Колегите от Видин и Русе са на непрекъснат режим на работа. Лошото е, че отводнителните помпени станции много скоро ще излязат от строя, защото са стари.
- Каква е средната възраст на съоръженията?
- Почти всички са над 30-годишни, а има и такива от 30-те и 40-те години на миналия век. Никой в последните 30 години не е правил отводнителни полета, даже не са преброявани поливните площи. И затова сега надигаме глас. Нека да се обърне внимание на тези стари средства и съоръжения, да се отделят пари, за да се ремонтират. Не може да се предвиди колко дъждове ще паднат, колко вода ще дойде по Дунав. И ако започнем да мислим за това, едва когато проблемите ни застигнат, ще бъде късно. Искаме да са предпазени и населението, и земеделските земи.
- Синдикатите казват, че има чуваемост, но пари не получавате. Нали министърът на земеделието обеща да има пари?
- Министърът винаги казва, че това дружество трябва да го има и ще го има. Но за парите все ни обясняват, че трябва да изчакаме. Особено по договора от м.г. за предпазване от вредното въздействие на водите, който възлиза на 3 млн. лв. Това е дълга процедура, парите трябва да бъдат отпуснати от Българската банка за развитие и не знаем кога ще ги получим. Но МЗХ категорично отказва да изплати парите за извършеното безплатно напояване. Това са направени разходи и настояваме да ни отпуснат тези средства. Ако има заделени пари за бедствия и аварии, искаме сега да ни ги отпуснат.
- Ако продължи да не се отпускат необходимите средства, какво ще е бъдещето на дружеството?
- То реално ще фалира, което не е добре. А може би и ще започнат да подаряват помпените станции...

Банки отново вдигат таксите

автор:Дума

visibility 211

/ брой: 187

Еврото и лирата рекордно евтини спрямо долара

автор:Дума

visibility 184

/ брой: 187

Внасяме все повече картофи

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 187

Опасно лошо време в Гърция заради циклона Богдан

автор:Дума

visibility 163

Крайната десница печели в Италия

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 187

България ще приеме до 150 мигранти от Кипър

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 187

Предупреждения на САЩ към Русия

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 187

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ