02 Декември 2021четвъртък02:18 ч.

Пардон

Ще ни срути това изобилие

/ брой: 190

visibility 269

Димитър БЕЖАНСКИ

Един от основните кусури на социализма беше нямането. Е, много нямане ни газеше тогава. Периодично изчезваше ту червеният пипер, ту лещата, ту чесънът. Да не говорим за автомобилните гуми, цветните телевизори, хладилниците, мебелите. Там дефицитът беше постоянен.

Но ако при пипера и чесъна липсата можеше да се обясни със слаба реколта, а при телевизорите и гумите с недостатъчно производствени мощности, то за липсата на тухли например, никой не можеше да даде смислен отговор. И то как да дадеш смислен отговор?! Кал ли няма за тухли или няма кой да омеси калта? И от двете има в изобилие, а тухли няма! Това е положението!

Дефицитът естествено раждаше корупция и връзкарство. Корупционната и връзкарската формула беше следната: Х осигурява на У цимент, У осигурява на Z жигула без ред, а Z осигурява на племенника на Х влизане в университета, но Х осигурява на Z и автоматична пералня плюс осигурената от У жигула. 

Имаше, разбира се, и варианти. Например Х осигурява на Z холна гарнитура, Z осигурява на Х арматурно желязо, а двамата заедно осигуряват на У кухненско обзавеждане от "Кореком" с надеждата, че той ще им осигури вилни парцели в село Рударци, Пернишко.

Слава Богу социализмът се срути, дефицитът вече е само мрачен спомен. Магазините са пълни, складовете пращят, купувай каквото ти душа иска, стига да имаш пари. И който има пари - купува. Но да видим какво. Споменатите в началото телевизори до един са вносни. Добре, ние още не сме се научили да ги правим както трябва. Споменатите в началото автомобилни гуми също до една са вносни. Хубаво, нашият завод във Видин май фалира. Ами споменатите в началото тухли? Складовете са заринати с тухли, обаче се оказва, че деветдесет на сто от тях са вносни! Ха, сега де! Кал ли нямаме достатъчно или какво?!

Миналата седмица ми потрябва баданарка. Най-обикновена четка-баданарка. Купих. Занесох я вкъщи, разопаковах я. Баданарката се оказа внос от Чехия! Е, и четина ли нямаме вече, бе дявол да го вземе?! Толкова ли сме обръснати до голо?!

Тетрадките на децата - китайски. Химикалките им - китайски. А от години през март и мартениците им са китайски! И конци ли не умеем да усукваме вече?!

Дини от Гърция, домати от Турция, картофи от Полша… И това при положение, че преди време половин Европа сме научили на бахчеванджийство!

Та така… Една от причините, поради които се срути социализмът, беше дефицитът. Срути се социализмът, ама като на майтап се срути! Дали пък сегашният капитализъм няма да го срути без никакъв майтап изобилието? Това чуждо изобилие. 

Грейна коледната елха в София

автор:Дума

visibility 179

МС реши: 710 лeва минимална заплата

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 232

Медици напускат болницата в Кубрат

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 232

Държавата може да изхарчи ударно 8 млрд. лв. за месец

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 232

Газът поскъпва с 10% през декември

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 232

България внася жалба в Съда на ЕС срещу пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 232

Печалбата на банките с 50% ръст

автор:Дума

visibility 169

/ брой: 232

Скопие: Ветото на София ще падне скоро

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 232

Кремъл: Украйна изпрати 125 хиляди войници в Донбас

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 232

"Политика": Сърбия има най-изгодната цена за руски газ

автор:Дума

visibility 225

/ брой: 232

Папуа търси независимост от Индонезия

автор:Дума

visibility 502

/ брой: 232

Скок и шок

автор:Нора Стоичкова

visibility 215

/ брой: 232

Битката за Москва

/ брой: 232

Рано е за отпускане на мерките

автор:Аида Паникян

visibility 211

/ брой: 232

От пролетта петролът и газът може да поевтинеят

visibility 214

/ брой: 232

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ